02/05/2016 | Leestijd 2 minuten

Ambitie om te groeien

Onlangs had ik een uitgebreid gesprek met een woonondernemer die mij vertelde dat hij werkt vanuit de wil en ambitie om te groeien. En die wil zorgt ervoor dat hij continue bezig is om te kijken waar de groei vandaan moet komen, welke wegen hij moet inslaan om dit te bereiken en op welke wijze hij daar invulling aan moet geven.

Ambitie om te groeien

Door Theo van Elk

En het resultaat is er: door de jaren heen is het bedrijf een aantal keren verhuisd, zijn er winkels gebouwd die aansluiten bij de consumentenwensen en is dit bedrijf zeer actief en bekend in de lokale regio.  Zij zorgen ervoor dat ze onderscheidend en actief zijn, een belangrijke basis voor succes. Of zoals een ondernemer met een grote modewinkel laatst zei “Je moet zorgen dat je je uniciteit steeds meer gestalte geeft in een wereld met veel grauwe middelmaat en eenheidsworsten in de winkelstraten.”

En het werkt elke keer weer: als er een wil is om weer iets te gaan doen, een plan om zaken op te gaan pakken en een ambitie om meer eruit te gaan halen dan komen er ook zaken in beweging. Ik heb al eens eerder aangegeven dat het woord “ondernemen” vertaald kan worden in doen en de succesvolle ondernemer kenmerkt zich door een wil om iets te bereiken en hier ook iets aan te doen. Niet alles wat opgepakt is zal succesvol zijn, maar het feit dat het gebeurt garandeert al in grote mate meer succes met het bedrijf.

En geldt dit nu alleen voor ondernemers ? Nee, natuurlijk niet. Iedereen die in een woonwinkel werkt kan hetzelfde doen:  bepaal je ambities, definieer hoe je die wilt bereiken en ga ermee aan de slag. Je zult merken dat het meer succes, meer werkplezier en uiteindelijk ook meer levensvreugde oplevert.


Theo van Elk van The Retail Experience is retailexpert voor woonwinkels, gespecialiseerd in het coachen en ondersteunen van woonondernemers op alle onderdelen van de bedrijfsvoering.