06/08/2018 | Leestijd 3 minuten

7 dagen winkelen steeds normaler

Zeven dagen per week winkelen: het wordt steeds normaler in ons land. In bijna 70 procent van de gemeentes zijn de winkels al elke zondag open. En na de laatste gemeenteraadsverkiezingen komen er naar verwachting snel nog dertig plaatsen bij waar de zondagopenstelling mogelijk wordt, concludeert Detailhandel Nederland na het bestuderen van de plannen van de nieuwe gemeentebesturen.

7 dagen winkelen steeds normaler

"Een mooie ontwikkeling", zegt directeur Sander van Golberdinge van de brancheorganisatie. "Consumenten kunnen straks op momenten die hen het beste uitkomen, hun boodschappen doen. Uiteraard zouden we in de overige gemeenten ook graag een bredere openingstijdenregeling zien."

In gemeenten die geen wekelijkse koopzondag hebben, mogen winkels overigens ook op zondagen open, maar bijvoorbeeld niet elke week, niet overal of niet elk type winkel (zoals bouwmarkten).

Feestdagen

Ook winkelen op feestdagen is op veel plekken al mogelijk. In bijna de helft van de gemeenten mogen alle winkels op elke feestdag open. In andere plaatsen mogen sommige winkels, meestal supermarkten, vaak wel op een aantal feestdagen open. Golberdinge: "Helaas zijn de avonden van Goede Vrijdag en Kerstavond (24 december) meestal uitgezonderd van deze vrijstelling."

In een op de elf gemeenten mogen winkels praktisch het hele jaar open. Dat kan bijvoorbeeld in Rotterdam en Almere.

Losser heeft zelfs - als enige plek in Nederland - een winkeltijdenregeling zonder enige beperking. Daar zouden desnoods zelfs 's nachts de winkels dus open kunnen. "Al ligt het niet in de verwachting dat dat gebeurt", zegt de directeur van de brancheorganisatie. "De meeste mensen slapen 's nachts."

Draagvlak

Volgens Detailhandel Nederland neemt het draagvlak voor winkels die open zijn op zondag snel toe, zowel bij kleine ondernemers als bij christelijke partijen als de ChristenUnie en SGP. Zo heeft de ChristenUnie in Harderwijk in het coalitieakkoord onder voorwaarden ingestemd met de koopzondag, omdat een meerderheid van de inwoners voor is. Daarmee is volgens de partij "een nieuwe politieke realiteit ontstaan". Om rekening te houden met de kerkgang blijven de winkels in Harderwijk op zondagochtend dicht.

Sinds 1984

Koopzondagen zijn er sinds 1984 in Nederland. Gemeenten mochten vanaf dat jaar 4 keer per jaar vrijstelling verlenen voor het verbod op winkelopenstelling op zon- en feestdagen. In 1993 werd dit verhoogd naar maximaal acht koopzondagen per jaar.

Werk-privé balans

Heb jij wel eens het gevoel dat je altijd aan het werk bent? En dat je nooit eens écht tijd voor jezelf hebt? Want na een drukke dag in de winkel moet je nog koken, opruimen, sporten en dan is de avond alweer bijna voorbij. Met deze drie tips krijg je meer inzicht in jouw werk-privé balans en maak je tijd voor die hoognodige ontspanning.