19/12/2019 | Leestijd 2 minuten

6 tips tegen een futloos gevoel

Herkenbaar? Je hebt geen zin om uit bed te komen, bent hangerig en mist de energie om ook maar iets te doen. Zo’n futloos en lusteloos gevoel is niet meteen reden tot grote zorgen. We hebben er allemaal weleens last van. Ons lichaam geeft daarmee aan dat het op adem moet komen. Maar ook verdriet kan ons lusteloos maken. Dat gevoel kan een paar dagen of weken duren.

6 tips tegen een futloos gevoel

Tips om je minder lusteloos te voelen:

  • Eet gezond. Op de site van het Voedingscentrum lees je alles over gezond eten. Ook verstandig: even checken of je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Vraag eventueel de huisarts om een bloedtest.
  • Slaap genoeg. Slaapgebrek kan zorgen voor weinig energie en een hangerig gevoel. Probeer dus voldoende uren te slapen – volwassenen hebben zo’n 8 uur slaap per nacht nodig. 
  • Luister naar je lichaam. Zonder dat je het doorhebt, kun je soms te veel van jezelf vergen.
  • Vraag jezelf af: ben je tevreden met je leven? Je werk? Je relaties?
  • Doe leuke dingen waarvan je energie krijgt! Lees een boek, bekijk een goede film, maak een lekkere wandeling in de natuur of plan een eetafspraak met vrienden.
  • Beweeg meer. Ook dat geeft energie. Helemaal met daglicht en buitenlucht.  

Wanneer naar de huisarts?

Vaak verdwijnen futloze gevoelens vanzelf weer. Maar soms zijn bovenstaande tips niet genoeg. Futloosheid en lusteloosheid komen namelijk ook voor bij psychische aandoeningen. Je hebt er dan meestal ook andere psychische klachten bij. Praat er dan eens over met je huisarts. Er bestaat namelijk goede hulp voor psychische aandoeningen.

Meer info

Kijk voor meer tips om je minder futloos te voelen op de website Samen Gezond van Menzis.