05/06/2019 | Leestijd 3 minuten

Trend: pretty in pastel

We bevinden ons nu toch in het tijdperk van extravagante fashion? In de slangenprint? De ‘crazy world’? De wilde dessins en – vorig jaar - de luipaardprint? Daar passen toch geen schattige pasteltinten tussen? Toch wel. Carla vertelt waarom we de zachtzoete tonen in de gaten moeten houden.

Trend: pretty in pastel

Door Carla van den Puttelaar

Lesje pastel

Pastel is de term voor onverzadigde kleuren waar veel wit of lichtgeel aan is toegevoegd. Daarmee krijgt het de frisse, lieflijke uitstraling die ons doet denken aan zomerse rokjes, babykamers, en – wie zal het vergeten – die onvergetelijke jaren ’80…

Pantone zegt…

Eigenlijk is het verrassend dat een periode, waarin vrouwen zich met krachtige statements willen profileren, de pastels in opmars zijn. Toch zijn ze niet te missen, als we fashion magazines en vakbladen mogen geloven. Zo lanceerde modebijbel Pantone een kleurenpalet genaamd Femininity Redefined.

En mannen…

‘Femininity Redefined’, dus. Maar dat is misschien wat verkeerd geformuleerd van Pantone. Want wat blijkt? De heren doen vrolijk mee met de pastelletjes. Het dromerige palet is namelijk net zozeer vertegenwoordigd op de internationale catwalk voor mannen. En geef ze eens ongelijk!

Nude met knalkleur

Maar let op! Want deze explosie aan zoetigheid vraagt het nodige advies- en verkooptalent. Niet voor niets waagt niet iedereen zich aan pastel. Zo zijn veel dames met een roze ondertoon van mening dat een lichte zalmtint hen een beetje flets kan maken. Begrijpelijk, want pastels passen het beste bij een ‘zomertype’, als we de kleur- en huidanalyse erop gadeslaan. Toch kan elk huidstype stralen in deze candywolk en blijkt het allemaal weer een kwestie van: op de juiste manier combineren. Mix een pasteltint bijvoorbeeld met een donkere kleur voor meer contrast: denk aan een pastelblauwe broek met dieporanje top. Vermijd pasteltinten rondom het gezicht bij een lichte huidskleur. Of speel met een felle kleur: denk aan nude roze met een knalrood jasje. De kleurenregels zijn namelijk nog altijd flexibeler dan ooit!

Bottom line: deze trend is een uitgewezen moment om je kleurenkennis weer eens bij te schaven!

Fotografie: Jeroen Snijders

Carla van den Puttelaar is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezighoudt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago.