STAP-Budget

Vanuit de onderhandelingen rond de voorjaarsbesluitvorming heeft het kabinet besloten om het STAP-budget te beëindigen. Het Rijk maakt hier vanaf 2024 geen middelen meer voor vrij. Ondanks de beëindiging van het STAP-budget, blijft de noodzaak voor een leven lang ontwikkelen bestaan. Zeker binnen de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Omdat het STAP-budget vanaf 2024 wordt beëindigd, wordt onderzocht of er andere manieren zijn om het leren en ontwikkelen te blijven stimuleren. Het is nog onduidelijk of en welke gevolgen dit heeft voor de geplande aanvraagperiodes van 2023. Zodra er nieuws is, staat dit op deze website

Wat is STAP?
STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het kabinet heeft deze regeling in het leven geroepen om werknemers te stimuleren een leven lang te blijven leren, kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en onze positie sterker te maken. Jezelf blijven uitdagen en ontwikkelen, is niet alleen verstandig, maar ook leuk. Jaarlijks trekt de overheid 218 miljoen euro uit voor deze tegemoetkoming. Je kunt vanaf 1 maart 2021 1 keer per jaar subsidie aanvragen voor extra scholing die is gericht op jouw eigen ontwikkeling. Wees er dus op tijd bij!

Voor wie is STAP?
Werk jij, of ben je op het moment zonder baan? Het maakt niet uit. Als je maar een band hebt met de Nederlandse arbeidsmarkt. Er zijn wel een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo ben je minimaal 18 en maximaal 67 jaar bent, burger van de Europese Unie bent (of partner van iemand die burger is van de Europese Unie). Ook moet de training, cursus of opleiding die je wilt volgen in het STAP-scholingsregister staan. 

Waar kan ik het STAP-budget aanvragen?

Op de website van UWV lees je hoe je het STAP-budget kunt aanvragen. Het budget vervangt de nu bestaande belastingaftrek voor scholing. Het ministerie heeft hiervoor een bedrag van 218 miljoen euro vrijgemaakt. Naar verwachting kunnen honderdduizenden mensen hier gebruik van maken. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) maakt het geld over naar instituten van de betreffende cursussen, opleidingen of trainingen.

Aanvragen
Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode STAP-budget:

  • 28 februari 2023
  • 1 mei 2023
  • 3 juli 2023
  • 4 september 2023
  • 1 november 2023

Vanwege het succes van de regeling is elke aanvraagronde snel vol. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Werk in de winkel om hoogte te blijven van de inschrijfdata.

Kijk hier op de site van UVW voor meer informatie

Opleidingen die je kunt volgen:

Skillstown

SkillsTown is een van opleiders die officieel erkend is voor het Stap-budget en in het scholingsregister staat. SkillsTown heeft voor de subsidieregeling een selectie van topopleidingen gemaakt die je met behulp van het STAP-budget kosteloos kunt volgen. Je kunt kiezen uit:

Kijk hier voor meer informatie over deze opleidingen van SkillsTown.

OVD Opleidingen

OVD Opleidingen biedt in het kader van het STAP-budget vier verschillende opleidingen aan die vallen onder het STAP-budget. Je kunt je direct aanmelden voor een datum en locatie.

Kijk hier voor meer informatie over OVD opleidingen.

Van Kraaij Educatie

Van Kraaij Educatie heeft een scholingsaanbod ontwikkeld dat zich speciaal richt op de retail. Er zijn verschillende trainingen rond tal van thema’s, zoals leidinggeven, coaching en werken met Excel.

Bekijk hier het hele aanbod van Van Kraaij Educatie.