12/10/2021 | Leestijd 2 minuten

Zzz… Zeven tips van de slaapexpert

Sinds de coronacrisis kampt 50 procent van de mensen met slaapproblemen. Dat blijkt uit een online enquête van het Trimbos Instituut voor geestelijke gezondheidszorg. En dat terwijl slaaptekort de kans verhoogt op obesitas, Alzheimer, depressiviteit en hart- en vaatziekten. Nou, als je dáár niet wakker van ligt… Wees gerust. Met de tips van slaapexpert Koko Beers kom je hopelijk snel weer tot rust. 

Zzz… Zeven tips van de slaapexpert

Slapen minstens zo belangrijk als eten

Hoe zorgen we er juist nu voor dat we voldoende en goed slapen? Gezondheidsplatform SamenGezond legde deze en andere vragen over slapen voor aan Koko Beers, slaapexpert bij de Hersenstichting. De Hersenstichting doet veel onderzoek naar slaapgedrag in Nederland en de invloed van slaap op de hersenen. 

7 tips om beter te slapen:

  1. Zorg voor zoveel mogelijk regelmaat. Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op en ga op hetzelfde tijdstip (en niet te laat) naar bed.
  2. Zorg voor voldoende daglicht overdag, dat is goed voor je biologische klok en je nachtrust. Dus ga vooral naar buiten.
  3. Kleed je 's ochtends aan, blijf niet in je pyjama rondhangen. Houd je normale ritme aan. 
  4. Gebruik je slaapkamer niet als werkkamer. Zo blijven je hersenen je slaapkamer associëren met slaap.
  5. Zorg voor voldoende beweging overdag, daardoor slaap je beter.
  6. Sluit de dag niet af met kijken naar een beeldscherm, maar doe ontspannende activiteiten voordat je gaat slapen: lees een boek, luister naar muziek, neem een warm bad of doe ademhalingsoefeningen.
  7. Maak je niet te druk over je slaap. Ga niet liggen malen over korte nachten, dit komt op een later moment wel weer goed. Even slecht slapen is niet direct slecht voor je gezondheid.

Meer weten?

Slapen. Sporten. Voeding… Jouw gezondheid staat op één. SamenGezond staat vol met tips voor een lang en gezond leven.

Meer info