26/10/2017 | Leestijd 4 minuten

Zwart kleedt niet af!

Ja dat is even schrikken… toch? Iedereen zegt altijd dat zwart afkleedt en nu lees jij hier dat dit niet waar is. Hoe kan dat en waarom is zwart dan altijd in de mode? Laten we eerst eens antwoord geven op: Waarom is zwart altijd in de mode?

Zwart kleedt niet af!
 • Zwart is een chique kleur
 • Zwarte kleding past bij iedere gelegenheid
 • Zwart staat voor autoriteit, excentriek en rebels
 • Zwart is een zakelijke/formele kleur
 • Zwart is onopvallend/veilig
 • Zwart oogt minder snel vuil
 • Zwart houdt warmte vast
 • Zwart is een kleur die gemakkelijk te combineren is met andere kleuren

Hoe het komt dat zwart niet afkleedt?

In de kleurenleer is zwart geen kleur, want zwart absorbeert al het licht waardoor er geen weerkaatsing is van het (natuurlijke) daglicht. Een jurk die je s’ avonds aan had tijdens een feestje, dinertje of iets anders en je fantastisch stond, kan daarom overdag ineens heel anders overkomen.  Doordat zwart het licht absorbeert zal iemand met zwarte kleding in een omgeving met veel daglicht er juist volumineuzer uitzien. Door de absorptie lijkt het volume massief en groot. In avondlicht ontstaat schaduw op kleding waardoor diepte en vorm ontstaat.  Door deze schaduwwerking komt zwart minder massief over. Uiteraard heeft de structuur van de stof invloed op de mate van reflectie. Een zwarte satijnen jurk zal het daglicht minder absorberen dan een wollen jurk.

Deze kennis over zwart kan jou helpen om tijdens je advies rekening te houden met de volgende aspecten:

 • Voor welke gelegenheid is de kleding bestemd
 • Wat is het figuurtype
 • Welke structuur heeft de stof

In de praktijk

Een mooi voorbeeld is een klant met een volle maat 44-46 die onder jurkjes of rokjes altijd een zwarte legging droeg. Dit omdat leggings in grote maten meestal in zwart worden geleverd, ten tweede omdat zij dacht dat het afkleedde en ten derde omdat ze panty’s niet prettig vond. Kun jij, nu je bovenstaande kennis tot je hebt genomen, je voorstellen dat haar benen 3x zo zwaar leken? En ze daardoor ongewild het accent legde op dat deel wat het meest volume had; namelijk haar onderkant. Als je klanten een zwarte outfit adviseert let dan altijd op dat de kleding een combinatie is van verschillende structuren en kijk welk deel van het figuur je wilt accentueren. Wil je bijvoorbeeld een volle boezem bij je klant wat camoufleren, kies dan voor een zwarte matte stof die soepel valt. Alle materialen die glanzen, reflecteren waardoor de borsten groter lijken. Ook is het mooi om bijvoorbeeld een dun gebreid topje te kiezen met een glanzend kraagje waardoor het accent wordt verlegd. Speel met verschillende materialen en met de mate van absorptie en reflectie.

TIP: Alle donkere kleuren kleden af dus ook donkerbruin, donkerblauw, grijs etc.  Doordat deze kleuren opgebouwd zijn uit een diversiteit aan kleuren uit het spectrum (de kleuren van de regenboog) wordt niet al het licht geabsorbeerd.

Als voorbeeld nemen we een groene jurk. We zien deze jurk als groen omdat alleen het groen wordt weerkaats en de andere kleuren (uit het spectrum) volledig worden geabsorbeerd. Het oog neemt dus alleen de geweerkaatste kleur waar. Doordat de kleur zwart geen enkele kleur van het spectrum weerkaatst zien we deze kleur als zwart.


Carla van den Puttelaar is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezig houdt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago

Aanmelden nieuwsbrief  sign up for newsletter