06/04/2018 | Leestijd 3 minuten

“Zonder dromen kun je het leven niet leven”

Anja Middendorp (50) is eigenaresse van E van E fashion. In de retail rolde ze bij toeval: “Het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit welk werk er op mijn pad komt. Ik geloof dat als je iets uitdiept, je overal je passie van kunt maken. Iedere branche en iedere functie heeft iets speciaals. Het is maar net wat je er zelf van maakt.”

“Zonder dromen kun je het leven niet leven”

"Ik vind het belangrijk dat we op de winkelvloer dezelfde normen en waarden delen, maar dat iedereen vanuit zijn of haar eigen kracht werkt." 

Bewustere levensstijl

“Jarenlang werkte ik voor winkels als verkoopster en bedrijfsleider. Bij Hoogenboom Mode zat ik zeventien jaar lang. Daar werd mij een paar jaar terug een traineeship bij Cube aangeboden. Dat veranderde alles, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Buiten het feit dat hier ontzettend veel leerde over het runnen van een winkel, leerde dit traineeship mij anders in het leven te staan. Door op een bepaalde manier te reageren op mensen en situaties, ontvang ik zelf ook een bepaald soort reactie. Mij werd duidelijk dat een probleem zo nooit bij een ander, maar altijd bij mijzelf ligt. Zo ontwikkelde ik een bewustere en gelukkigere levensstijl.”

Werken vanuit eigen kracht

“Jarenlang dacht ik oud te worden bij firma Hoogenboom. Totdat een oude vriend op een verjaardag een bijzonder gesprek met me aanknoopte. Hij runde zijn eigen zaak en vertelde mij er wel ‘klaar mee te zijn’. Hij wilde zijn zaak verkopen aan één specifiek persoon; aan mij. Ik kocht E van E fashion en werd van de één op de ander dag zelfstandig ondernemer. Wat een droom. Deze zaak is mijn kindje. Als je in dienst bent van een ander werk je volgens zijn waarden en normen. Nu volg ik mijn eigen intuïtie en deel ik mijn gedachten over klantbenadering met mijn eigen personeel. Ik vind het belangrijk dat we op de winkelvloer dezelfde normen en waarden delen, maar dat iedereen vanuit zijn of haar eigen kracht werkt. Dat levert een prachtig resultaat op.”

Kers op de taart

“Het allerleukste aan het hebben van een eigen winkel vind ik mijn klanten. Daar word ik iedere dag weer ontzettend blij van. Of ik nog groots droom? Mijn moeder zei me altijd: ‘Zonder dromen kun je het leven niet leven.’ Dus ja, dromen doe ik nog graag, zelfs op mijn 50ste. Ik ben heel tevreden met wat er nu is, maar denk graag na over een uitbreiding van de zaak. Dat zou voor mij nog de kers op de taart zijn.”

Meer weten over Cube en andere opleidingen? Kijk dan bij Retail Opleidingen!