22/06/2022 | Leestijd 3 minuten

Woontrend #4 van 2023: Quiet Glamour

Wil je wegdromen naar een hele andere tijd? Een periode vol stijl en elegantie? Woontrend Quiet Glamour neemt je mee naar luxe van de jaren ‘20. INretail heeft onlangs de nieuwste woontrends voor 2023 gepubliceerd. In een serie van vier artikelen stellen we deze voor. Hierbij de vierde woontrend: Quiet Glamour.

Woontrend #4 van 2023: Quiet Glamour

We leven in roerige tijden met veranderingen die mensen angst in boezemen, zoals corona, het coronabeleid, de oorlog in Oekraïne en het verlies van koopkracht. Als tegenreactie verlangen mensen naar vroegere tijden, toen alles beter leek. Hierdoor ontstaat een trend naar nostalgie, door je te omringen met producten en materialen die een bekend en vertrouwd gevoel geven.

Toppunt van stijl en elegantie

In deze trend wordt teruggegrepen naar de luxe van de roaring jaren ‘20 en midcentury van de vorige eeuw. Ondanks dit zijn de vormen strak en sober, maar wel elegant. Een modernistische look met klassieke invloeden. Opvallend zijn de krachtige kleuren; donkerrood, smaragdgroen en kobaltblauw. Ook ruitdessins spelen een prominente rol.

Oude iconen worden in een eigentijds jasje gestoken, zoals de rookstoel, het dressoir of het bureau. Zoals de naam van deze trend al doet vermoeden is het een trend van contrasten: de producten zijn eenvoudig, maar stralen ook luxe uit, ze zijn herkenbaar, maar hebben toch een nieuwe vormgeving.

Kernwoorden

Luxe, retro, midcentury, kwalitatief design, detailering, vertrouwd, herkenbaar, modern classics en elegant.

Vormen

De vormentaal is elegant en tijdloos, vaak geïnspireerd op bekende klassieke interieuriconen.

Kleurgebruik

Het kleurgebruik is krachtig. Het draait om het klassiek geïnspireerde kleurcontrast van blauw, groen en rood. Door hier roze en fris mintgroen aan toe te voegen wordt dit traditionele kleurgebruik nieuw leven ingeblazen. Goud maakt de elegante uitstraling van deze kleurkaart compleet.

Materialen

De materialen in deze trend zijn stuk voor stuk kwalitatief en luxe. Denk aan marmer in verschillende kleuren, geglazuurd keramiek, fluweel, zijde, fijn leer, (imitatie)bont, luxe hout zoals walnoot, geslepen glas, goud en koper.

Dessins

De dessins hebben een klassieke uitstraling. Er worden opvallend veel ruiten gebruikt en dan vooral diagonaal geplaatst. Soms zijn er geometrische patronen die vaag verwijzen naar klassieke ruitpatronen. Daarnaast zijn er ruimtelijke geometrische patronen, zoals boogvormen en marmerprints

Meer weten?

Lees hier meer over tijdgeest en waardetrend die aan de basis staan van de huidige stijltrends.

Meer info