10/03/2021 | Leestijd 4 minuten

“Volg je hart, dan volgt de rest vanzelf”

Natasja Molenaar van NAMO interiors volgde een opleiding tot bloemist, maar kwam er al snel achter dat haar hart ergens anders lag. Ze ging naar het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam en werd daar gespot door topontwerper Piet Boon. Natasja: “Werken bij Piet Boon was ‘topsport’. Intensief, maar tegelijkertijd fantastisch! Toch fluisterde mijn hart na zes jaar iets anders: ‘begin voor jezelf’, hoorde ik. Zo gezegd, zo gedaan.”  

“Volg je hart, dan volgt de rest vanzelf”

Al op jonge leeftijd wist Natasja wat ze later wilde worden: bloemist. Maar toen ze eenmaal afgestudeerd was, dacht ze daar toch anders over: “Bij de bloemist waar ik werkte, kwam ik in aanraking met etaleren. Dat vond ik fantastisch! Ik verdiepte me in interieurstyling en ontwerp en besloot daar meer over te leren. Ik vond het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Rotterdam: lekker down to earth, maar wel creatief. Dat sprak mij aan! Zo schoolde ik me om van bloemist tot ontwerper.”

Ik heb veel respect voor de ambachtslieden die mijn ontwerpen uitvoeren

Respect voor het ambacht

Het onderwijs op het HMC Rotterdam ervaarde Natasja als kleinschalig en praktisch: “Ik leerde het ontwerptraject van begin tot eind kennen. Van stofferen tot een vloertje leggen onder een wc. Dat vond ik toen heel ‘stom’, maar daardoor heb ik nu veel respect voor de ambachtslieden die mijn ontwerpen uitvoeren.”

Gespot door Piet Boon

Tijdens haar opleiding organiseerde Natasja een expositie op de RAI. Meubel en -interieurontwerper Piet Boon zat toen in de jury. Hij vroeg mijn directeur naar een geschikte stagiaire, waarop de directeur antwoordde: ‘Ik weet eigenlijk helemaal niet of ze kan ontwerpen, maar Natasja heeft deze beurs bijzonder goed geregeld’. Natasja en Piet boon raakten aan de praat en van het één kwam het ander. Natasja startte als ontwerper bij Piet Boon. 

Groentje 

Natasja: “Onder de ontwerpstudio van Piet Boon bevond zich de meubelmakerij. Alles wat ik ontwierp, werd daar meteen gemaakt. Dat zorgde voor een kort lijntje tussen de meubelmakers en mij. Alles wat ik ontwierp en naar beneden stuurde, kwam net zo snel weer terug naar boven. Dat ging dan van: ‘Leuk bedacht hoor op papier, maar dat gaat zo niet werken.’ Ik startte echt als groentje, maar maakte elke dag weer enorme stappen.” 

Topsport

Studio Piet Boon was de beste leerschool die Natasja zich kon wensen: “Ik leerde over mijn vak, kreeg de ins & outs mee van een groeiend bedrijf én ik leerde over mijzelf. Zo besefte ik me dat ik het ook heel zwaar vond bij Piet Boon. Die tijd ervaarde ik als topsport op werkniveau. Na zes jaar vond ik het mooi geweest. Ik wilde meer vrije tijd én mezelf ontdekken als ontwerper. Op dat moment besloot ik dat het tijd was voor een nieuw hoofdstuk. Ik startte als freelance ontwerper.”

Volg je hart 

Het nieuwtje over de Piet Boon-designer die voor zichzelf startte, ging als een lopend vuurtje. Natasja kon als freelancer meteen aan de slag. Of ze nu uitgeleerd is? Natasja: “Welnee zeg! Als eigen ondernemer kijk ik heel goed naar wat ik wel én wat ik (nog) niet kan. Ik school mezelf bij of schakel externe kennis in. Daarnaast krijg ik regelmatig hulp van een coach. Met hem bespreek ik of ik nog steeds doe wat mijn hart me influistert. Waarom? Omdat ik geloof wanneer ik mijn hart volg, de rest vanzelf volgt.” 

Wil je meer weten over de opleidingen van het Hout- en Meubileringscollege op het gebied van interieur en wonen? Kijk dan hier.

Meer weten?

Wil jij je laten omscholen en in de retail blijven werken? Pak dit dan goed aan en begin met loopbaanadvies. Neem vrijblijvend contact op met de loopbaancoaches van Youfit@retail en De Unie voor gratis advies of loopbaanbegeleiding.

Meer info