19/05/2020 | Leestijd 3 minuten

Vitaliteit, wat is dat nou eigenlijk?

Je bruist van de energie en hebt het gevoel de hele wereld aan te kunnen! Als je vitaal bent zit je lekker in je vel, sta je positiever in het leven, heb je meer zin in je werk en ben je ook nog eens stuk productiever en creatiever. Kortom: vitaliteit is voor iedereen van essentieel belang. Maar wat is vitaliteit nou precies?

Vitaliteit, wat is dat nou eigenlijk?

Vitaliteit is de gezonde geestelijke en lichamelijke gesteldheid van iemand. Het is afgeleid van het Latijnse woord ‘vita’, wat leven betekent. Vitaliteit wordt ook weleens levenslust of veerkracht genoemd. Vitaliteit heeft vier aspecten die met elkaar in balans moeten zijn, namelijk:

  1. fysiek; hieronder vallen onderwerpen zoals voldoende bewegen, verantwoorde voeding en genoeg rust;
  2. mentaal: dit gaat over je persoonlijke groei en ontwikkeling;
  3. emotioneel; dit heeft betrekking op je zelfbewustzijn en de samenwerking met mensen;
  4. spiritueel: hieronder valt betekenisvol en nuttig bezig zijn.

Deze vier aspecten worden ook weleens beschreven als lichaam, hoofd, hart en ziel.

Gezondheid

Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor een gebrek aan vitaliteit. Denk hierbij aan stress, een ongezonde leefstijl, gezondheidsproblemen of geen loopbaanmogelijkheden. Vitaliteit hangt dus sterk samen met je gezondheid. Een gebrek aan vitaliteit kan dan dus voor jouw persoonlijk maar ook voor jouw werk negatieve gevolgen hebben.

Steeds meer organisaties zijn daarom meer bezig met het stimuleren van vitaliteit onder de medewerkers. Een aantal belangrijke manieren om vitaal te zijn of weer te worden zijn:

  1. eet en drink gezond: dit is van groot belang voor een goede leefstijl;
  2. zorg dat je vaak genoeg een moment ontspant: door tussen het werken door ook af en toe te ontspannen, neemt de stress af. Negatieve stress is een boosdoener wat vitaliteit betreft;
  3. beweeg genoeg: door elke dag genoeg te bewegen krijg je vanzelf meer energie;
  4. slaap voldoende: door goed en genoeg te slapen word je fit wakker. Het helpt hierbij als je een vast slaapritme krijgt.

Gelukkig

Vitaliteit is dus voor iedereen erg belangrijk. Een vitaal persoon is een gelukkig persoon! Je hebt meer zin in het leven en hebt veel meer energie. Dat is niet alleen fijn voor jouw privéleven, maar ook voor het bedrijf waar je werkt. Meer energie zorgt ervoor dat je productiever en creatiever werkt, daar worden zowel jij als je werkgever gelukkig(er) van!