06/09/2022 | Leestijd 2 minuten

United Repair Centre: kleding repareren is het nieuwe cool

In het hippe De Hallen in Amsterdam is een nieuw atelier geopend, United Repair Centre (UCR), waar jongvolwassenen werken met een vluchtelingenachtergrond. Zij repareren kledingstukken van merken uit Noordwest-Europa, die daardoor weer een nieuw leven krijgen. Dat klinkt als een ideaalplaatje met zowel een duurzame als een sociale impact. En dat is ook precies de bedoeling!

United Repair Centre: kleding repareren is het nieuwe cool

300 nieuwe kleermakers

“Let’s make repair the new cool!”, zo staat het beschreven op unitedrepaircentre.com.

De organisatie heeft grote ambities, zoals 150 banen creëren, waarvan tenminste 130 voor mensen met een afstand tot de arbeidsmark. URC hoopt over vijf jaar maar liefst 300.000 kledingstukken te repareren. En er is het plan om de komende vijf jaar 300 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden tot kleermaker. Het URC start de nieuwe opleiding in september. De oprichters van United Repair Centre geloven in de kracht van circulaire mode, én inclusiviteit. Deze twee dingen kunnen een wereld creëren waarin alles en iedereen kan bestaan.

Verzamelpunt voor kledingmerken

Bij veel kledingmerken heerst de ambitie om duurzame doelen te halen. Maar hoe moeten ze daarmee beginnen? Daarbij helpt United Repair Centre. Merken willen klanten jarenlange garanties bieden, en dat betekent meer reparaties. De goed getrainde kleermakers van URC voeren die uit voor grote kledingmerken uit de Benelux, Duitsland en Frankrijk.

40 kledingstukken per jaar

Circulaire mode moet de norm gaan worden, zoveel is duidelijk. Want de gemiddelde Nederlander gooit per jaar nog altijd 40 kledingstukken weg. Repareren is in dat geval een duurzaam alternatief. Als we onze kleding maar negen maanden langer zouden dragen dan we nu doen, kunnen we het afval- en watergebruik in de wereld tot wel 30% verminderen – volgens de website van United Repair Centre.

Hoogwaardige reparatie

United Repair Centre werkt samen met kledingmerken, adviesgroepen, overheidsinstanties, NGO's en onderwijsinstellingen. “We geloven dat we een verschil kunnen maken in het verminderen van textielafval en tegelijkertijd de lokale gemeenschappen kunnen helpen. (…) Via het United Repair Centre willen we het talent ondersteunen van mensen die mogelijk moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt”, aldus de missie van URC.