01/03/2018 | Leestijd 3 minuten

Uitblinken in complimenten geven

Op complimentendag maak je natuurlijk niets liever dan een mooi compliment. Dat lijkt zo makkelijk, toch is het lang niet zo vanzelfsprekend. Jammer, want uit onderzoek blijkt dat complimenten meer motiveren dan cadeaus, een promotie of geld. Jurre Blokhuis van Gastvrijheid in Bedrijf geeft tips voor het ultieme compliment.

Uitblinken in complimenten geven

Iemand een schouderklopje geven, zeggen dat hij of zij goed werk heeft geleverd of iemand gewoon vertellen dat hij een leuke broek aanheeft. Hoe moeilijk kan het zijn? We vinden het allemaal fijn om een complimentje te krijgen, maar er een uitdelen is lang niet zo vanzelfsprekend.

Het krijgen van een compliment zorgt voor een verhoging van de hoeveelheid dopamine (ook wel “geluksstofje” genoemd) in je hersenen, met als resultaat: meer blijdschap en genot. Dit gun je toch iedereen?! Maar hoe geef je nou een goed compliment?

Na deze zeven stappen blink jij uit in het geven van complimenten

  1. Zorg ervoor dat je compliment concreet is. Geef duidelijk aan wat de ander heeft gedaan wat je zo goed vindt.
  2. Geef het compliment altijd vanuit de ik-vorm. Hiermee geef je aan dat het jouw compliment is.
  3. Je compliment is altijd positief. Je complimenteert iemand op wat hij/zij heeft gedaan. Niet wat hij/zij heeft nagelaten.
  4. Geef het compliment het liefst face to face. Je non-verbale houding zet je compliment kracht bij.
  5. Richt je compliment het liefst op één persoon en niet op een hele groep. Als een compliment in de groep wordt gegeven wordt deze minder goed opgepakt.
  6. Overdrijf niet. Zorg ervoor dat je je compliment of lichaamshouding niet overdrijft. Hierdoor kan het compliment in twijfel worden getrokken.
  7. Wees origineel. Originaliteit en variatie worden gewaardeerd.

Nu je weet waarom en hoe je een compliment geeft ben je vast ook benieuwd naar het effect van jouw compliment. Waardering is een van de belangrijkste basisbehoeftes van ons allemaal. Een compliment zorgt ervoor dat we in deze behoefte gezien worden. Van je fouten leer je, dit is iets wat je vaak hoort. Het is ook zeker maar, maar je groeit door je successen. Je helpt een ander groeien als je hem/haar een succes laat ervaren. De makkelijkste stap hierin is een goed compliment.

En dan, naast alle dingen die je de ander hebt laten ervaren met jouw geweldige compliment haal je er zelf ook voldoening uit. Door spiegelneuronen in onze hersenen geniet je als gever van het compliment mee met de glimlach van de ander. Dus ga snel aan de slag! Strooi met complimenten! Ze zijn gratis, en het resultaat is onbetaalbaar!


Gastvrijheid in Bedrijf gelooft dat gastvrijheid de kracht is achter succesvolle bedrijven en mensen. Het team van Gastvrijheid in Bedrijf geeft je graag inspiratie, tips en tools over gastvrijheid, hospitality en (klant)beleving.