28/02/2019 | Leestijd 3 minuten

Tussen kunst en kraag

“Niels van der Haar is een verkooptopper die net even een stapje verder kijkt”, zo werd de redactie van Werk in de Winkel getipt. En het bleek te kloppen. Want deze veelzijdige verkoper uit Zwolle heeft een artistieke drive, tekent maatpakken en schildert. Dat maakte nog nieuwsgieriger…

Tussen kunst en kraag

"Het past bij me; dat netwerken, adviseren en dat stukje beleving dat bij maatwerk hoort." 

Kunstacademie

Tussen de vlinderdasjes en colberts van herenmodezaak DSTRCT38 hangen de kunstwerken van Niels. Ze vormen de artistieke sporen van zijn opleiding aan de Kunstacademie. “Ik wilde illustrator worden. Maar toen ik was afgestudeerd, begon de crisis. Er was in de kunst geen droog brood te verdienen. Ik had geld nodig en ging dus maar bij een kledingwinkel werken. Dat was Houtman Mode.”  

Creatieve ei

Maar zijn ‘plan B’ greep Niels bij de kraag. Het modevak verraste hem zelfs zozeer, dat hij met ondernemer Jos Pierik DSTRCT38 oprichtte in Zwolle. Op de vraag of hij in een modezaak nog wel zijn creatieve ei kwijt kan, antwoordt hij duidelijk: “Absoluut! Ik integreer mijn ervaring op de Kunstacademie nog dagelijks in mijn werk. Of ik nu kleuradvies geef, de winkel inricht, een kostuum teken… Genoeg creativiteit! Het past bij me, dat netwerken, dat adviserende, en dat stukje beleving dat bij maatwerk hoort. En als je iets zo enorm leuk vindt, word je er ook steeds beter in.”

Trouwen met tattoos

“Laatst kwam hier een stoere, alternatieve kerel binnen, met tattoos. Hij ging trouwen en had een pak nodig. Dat was voor hem een soort tandartsbezoek. ‘Doe maar donkerblauw ofzo’, zei hij. Maar toen ik hem iets liet passen, voelde hij zich duidelijk niet op zijn gemak. Ik raakte wat verder met hem aan de praat, en uiteindelijk kwamen we op een knalgroen kostuum met katoenen broek. Heel eigenzinnig. De man begon te stralen, joh, het paste echt bij hem. Ja, als je het goed doet, kun je iedereen gelukkig maken met de juiste kleding.”

Geen verkooptargets

“De overwegend jonge, zakelijke man die wij bedienen, wil graag weten welke kleurtjes hip gaan worden. Dus we blijven graag bij de les met de trends. We krijgen stoffen binnen die vaak pas over twee jaar in de confectie terechtkomen. Verder luister ik ook veel naar de expertise van onze coupeurs. En ik bezoek regelmatig onze maatwerkfabrikanten. Hoe meer verstand je ergens van hebt, hoe beter advies je kunt geven. Ik ben ook blij dat ik niet te maken heb met verkooptargets. Daardoor staat de druk ook niet zo hoog en kan ik meer met mijn vak bezig zijn. Eerlijkheid vind ik belangrijk. Heb je de gunfactor, dan komt de klant meestal weer terug.”  

Atelier kinderkamer

Ziet Niels zichzelf misschien ooit weer een kunstzinnige uitspatting doen? “Nou, ik heb net mijn atelier thuis opgeofferd voor een kinderkamer, want ik heb een dochtertje van een paar maanden, haha. Maar als zij wat ouder is, wil ik graag met Jos de winkel verder uitbouwen.”

Aanmelden nieuwsbrief  sign up for newsletter