14/10/2018 | Leestijd 3 minuten

Tips voor je telefoonverslaving

Telefoonverslaving. Je hebt er ongetwijfeld al eens over gelezen. De kans is zelfs groot dat jij ermee kampt....

Tips voor je telefoonverslaving

Als je nu eens opkijkt van je scherm en een blik om je heen werpt, zie je een alarmerend fenomeen. Namelijk: een collectieve verslaving van omstanders aan hun smartphone. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Het aantal verkeersongevallen stijgt jaarlijks aanzienlijk door de technologische aanhankelijkheid. Vandaar dat onlangs de campagne ‘Rij MONO. Fiets MONO’ is gestart. Grote kans dat je het weleens voorbij hebt zien komen in de media. Of wederom: op je telefoon hebt gelezen.

De Rij MONO-campagne staat voor ongestoord onderweg zijn. Zonder appjes. Zonder social media-updates. Maar mét alle aandacht op het verkeer.

Merk jij ook dat je op je in het verkeer of op je werk afgeleid raakt door je telefoon? Dan kunnen onderstaande tips je helpen met je telefoonverslaving:

 1. Begin- en eindig de dag zonder telefoon
  Jij hebt controle over je toestel. Maar als de dag al begint met je telefoon als wekker, heeft het controle over jou. Dus haal dat ding uit de slaapkamer. Gebruik je deze als wekker? Simpel: koop een wekker!
   
 2. Pas de instellingen van je notificaties aan en/of zet pushberichten uit
  Is het écht nodig om te weten naar welke evenementen vrienden-van-vrienden gaan? Zet alle notificaties behalve de noodzakelijke uit.
   
 3. Wacht bewust met het openen van inkomende berichten
  Wist je dat je je brein kunt ‘trainen’ om niet direct op berichten te reageren? Wacht telkens bewust met het kijken naar nieuwe meldingen. Hiermee pas je de automatische piloot in je hersenen aan. Ook handig: zet je telefoon eens op vliegtuigmodus.
   
 4. Plan je ME-(phone)time
  Natuurlijk mag je wel op je telefoon kijken, maar doe dit op jouw moment! Plan zelf een aantal momenten op de dag waar je even door je telefoon kunt gaan en werk het nodige bij om vervolgens je telefoon weer op te bergen.
   
 5. Én als laatste tip: laat je telefoon thuis voor kleine uitstapjes
  Als je boodschappen gaat doen, de hond uitlaat, winkelen of ergens gezellig wat drinken: laat je telefoon dan gewoon eens thuis. Je zult je verbazen dat je eigenlijk niets gemist hebt als je weer thuiskomt.