08/04/2018 | Leestijd 3 minuten

Slim besparen op gezonde boodschappen

Zo je bent klaar met het werk. Nu de boodschappen nog. Koop het liefst wat echt gezond gezond voer je is, en dat hoeft echt niet extra duur te zijn. Met deze drie tips van Menzis SamenGezond koop gezonde producten voor zo min mogelijk geld.

Slim besparen op gezonde boodschappen

Hele groente in plaats van voorgesneden groente

Een hele bloemkool, een bos wortelen, een netje uien of een zak aardappelen is relatief goedkoper dan een zak voorgesneden groente of een bak aardappelschijfjes. De hoeveelheid is vaak groter en je kunt er soms meerdere keren van eten. Daarnaast blijft een hele kool of krop sla langer goed dan voorgesneden groenten. Je hoeft dan minder snel iets weg te gooien. Ook met  restjes kun je vaak nog iets lekkers maken!

Kijk in de onderste schappen

Kijk in de winkel vooral in de onderste schappen. Hier staan de minder bekende, vaak goedkopere merken. Ze smaken meestal net zo goed. Als je prijzen vergelijkt, is het ook slim om naar de hoeveelheden te kijken. Niet in elke pot of zak groenten of bonen zit evenveel. Dat geldt ook bij blikjes vis. Bij veel producten staat een kiloprijs vermeld, dat maakt vergelijken makkelijker.

Maak een boodschappenlijstje

Als je boodschappen doet met een boodschappenlijstje, koop je minder snel iets wat je niet nodig hebt. Een handige volgorde voor het boodschappen doen is: kijk eerst in je voorraadkast, koelkast en vriezer wat je nog in huis hebt, maak een menu voor een aantal dagen, schrijf op een lijst wat je nodig hebt en noteer ook de hoeveelheden. Uit onderzoek blijkt dat mensen die altijd een boodschappenlijstje maken jaarlijks tot wel 9 kilo voedsel minder weggooien. Ook dát scheelt voor je portemonnee. Zeker als je daarbij ook alvast de aanbiedingen in de gaten houdt.

Kleine aanpassingen, grote winst

Gezonder eten lukt alleen als je het probeert. En door te kiezen voor kleine stappen die écht haalbaar zijn. Bijvoorbeeld: ik eet elke ochtend een stuk fruit. Als het je eenmaal is gelukt om vaker te fruit te eten, kun je de volgende gewoonte gaan aanpakken. Als je je gewoontes verandert, heb je blijvend effect. En daar profiteert je gezondheid langdurig van. Je moet het zélf doen, maar kunt daarbij alle hulp gebruiken. Menzis SamenGezond helpt je daar bij door bijvoorbeeld korting op maaltijdboxen, een test of tips van een expert.


Dit artikel wordt je aangeboden door Menzis, partner van Werk in de Winkel.