06/07/2019 | Leestijd 3 minuten

Simone krijgt soms een bloemetje van de klant

Je zult zien: als je maar tegen genoeg mensen roept dat je iets wilt hebben, kan het zomaar ineens op je pad komen. Simone stak nooit onder stoelen of banken dat ze weleens wilde invallen bij de kledingwinkel La Ropa. Tot ze op een dag werd gebeld met de woorden : “Goh, jij wilde hier toch zo graag komen werken?”

Simone krijgt soms een bloemetje van de klant

"Ik heb vrij snel de sleutel van de winkel gekregen..." 

Eigen schoonheidssalon

“Vroeger wilde ik graag kleuterjuf worden. Later was het weer kapster. Of in elk geval iets in de beautybranche. Dus ik koos voor een opleiding schoonheidsspecialiste in Rotterdam. Ik heb zelfs 25 jaar een schoonheidssalon gehad! Maar een aantal jaar later, toen mijn echtgenoot en ik naar Zwolle verhuisden, werd het ineens steeds lastiger om daar werk in te vinden. Mijn man had toen al zijn eigen bedrijf, en daar ging automatisch veel aandacht naartoe. Omdat ik toch een baan nodig had, ging ik werken bij Miss Etam en later ook in de Levi’s Store. En wat bleek? De retail ligt me goed! Eigenlijk lijkt het vak van winkelmedewerker nog best op mijn eerdere werk als schoonheidsspecialiste. Ik ben nog steeds bezig om mensen te helpen met hun presentatie.”

Grapje

Simone kwam bij La Ropa terecht via een vriendin. Ze werkt er parttime. “Ik vond het altijd al een leuke winkel. Dus ik grapte weleens: ‘Als je een invaller nodig hebt, denk aan mij!’ En welja, dat gebeurde! Ik was meteen op mijn plek in dit intieme winkeltje. Van de vloeren tot de kleuren... Ik voel me er senang bij, zodra ik binnenkom, is het alsof ik mijn huiskamer binnenstap. En ik vind het ook geweldig om dat gevoel over te dragen aan de klant. Die uitnodigende beleving van thuiskomen...”

Broek die eindelijk goed zit

“Het leukste aan mijn werk vind ik de ontmoetingen. Verkopen zie ik eerlijk gezegd vooral als bijzaak. Ik vind het een feestje als de klant zo veel mogelijk outfits uitprobeert en uiteindelijk dolgelukkig de deur uitloopt met een broek die eindelijk goed zit. Als ik winkelmedewerkers een tip mag geven, is het wel: blijf altijd jezelf, heb respect voor de klant en leer om goed te luisteren. De ene persoon vindt het hartstikke leuk als je naar het privéleven vraagt, de ander totaal niet. Het gaat om aanvoelen.”

Taart

“Het gebeurt weleens dat ik een bloemetje krijg van de klant ja, haha. Of een taart. Dat ontroert me. Ik ben een echt gevoelsmens. En ik denk dat ik een toegankelijke uitstraling heb. Misschien dat mijn leeftijd – ik ben 53 – ook meehelpt…”

Sleutel

“Ik heb vrij snel de sleutel gekregen van mijn bazin, Wilma. Ze geeft me sowieso veel vertrouwen en vrijheid. Dat vind ik erg fijn. Ik mag echt veel oppakken en leer nog graag elke dag. In de toekomst zou ik nog wel mee op inkoopreis willen, bijvoorbeeld. Dat lijkt me ontzettend interessant!”