14/02/2024 | Leestijd 4 minuten

Sebastiaan (Sport 2000): “Je moet doen wat je leuk vindt. Sport vind ik leuk! En met mensen werken.”

Hij blinkt uit in hardlopen, voetbal en hockey. Is goedgemutst, actief en sociaal. Een perfecte gymleraar, zou je denken. De 22-jarige Sebastiaan Zandvoort volgde niet voor niets een sportopleiding aan het mbo in Amersfoort. Toch bleek lesgeven niet zijn ding. Advies geven? Dat wel. Momenteel scoort Sebastiaan als winkelmedewerker bij Sport 2000 in Zeist.

Sebastiaan (Sport 2000): “Je moet doen wat je leuk vindt. Sport vind ik leuk! En met mensen werken.”

Druk

“Het gaat goed hier bij Sport 2000. Een beetje druk, dat wel, want één van onze collega’s is een half jaar afwezig in verband met zijn andere job als skileraar in de Alpen, en we zoeken al een tijdje naar extra medewerkers. Gelukkig is er net weer iemand bijgekomen.”   

Werkdag

“Mijn werkdag begint om half tien met een kopje koffie. Daarna maak ik samen met mijn collega’s de winkel in orde. Stofzuigen, alles recht leggen… Maar zodra er een klant binnenstapt, moet alles wijken, natuurlijk. De klant is koning. Door de dag heen verwerken we verder nog de nieuwe handel die binnen is gekomen.”

Hockey

“Je moet iets doen wat je leuk vindt. Sport vind ik leuk. En met mensen werken. Het allermooiste aan het retail-vak, vind ik het wanneer mensen speciaal terugkomen naar de winkel om weer door mij te worden geholpen. Als ik één sport moest kiezen die ik het leukst vind, is het hockey. Ik heb zelf heel lang gehockeyd en training gegeven. Dat is handig, want ik weet waar ik het over heb, als klanten naar die productgroep vragen.”  

Groot

“Sport 2000 heeft meer dan 3000 winkels in 19 landen. Ik werk afwisselend in Hilversum en Zeist. Twee totaal verschillende winkels. De winkel in Hilversum hoort bij één van de grootste Sport 2000-filialen van Nederland en zit midden in het centrum. Zeist is echter wat kleiner, maar de focus ligt natturlijk, in beide winkels om de klant zo goed mogelijk te adviseren.”  

Bedrijfsleider

“Ik zou graag nog wel iets meer zelfstandigheid in de winkel willen krijgen. Op een gegeven moment wil ik namelijk wel bedrijfsleider worden. Zolang ik maar genoeg blijf meekijken met mijn leidinggevende, komt dat vast goed!”

Hardloopschoenen

“De sportwereld is erg technisch. Kijk bijvoorbeeld naar hardloopschoenen. Mensen hebben niet door dat ze op sneakers rennen waarvan de demping al jarenlang is versleten, maar krijgen wel last van hun knieën, onderrug, enzovoorts. Als ik dan vraag: ‘Hoe oud zijn je huidige schoenen?’, en ze antwoorden: ‘Vijf of zes jaar’, weet ik genoeg…”

Groei

“Wist je dat ouders vaak te grote hockeysticks kopen voor hun kinderen? ‘Lekker op de groei’, denken ze dan. Jammer, want met een te grote hockeystick leren kinderen zichzelf een verkeerde techniek aan. En, nog zo’n ding wat je bijna niet kunt weten als klant: voetbalschoenen vallen áltijd kleiner, dus dat gaat vaak mis met online bestellingen.”

Respect

“Als je dit vak uitoefent: zorg dan dat je altijd een open houding bewaart en respectvol blijft naar de klant – zelfs op momenten dat die moeilijk doet. Hoe aardiger je blijft, hoe groter de kans dat de klant weer normaal gaat doen – of met een betere houding terugkomt.”