30/03/2020 | Leestijd 15 minuten

Rapport Retail 2030: 11 inspiratievideo's

Hoe zouden winkels er anno 2030 uitzien? Een glazen bol hebben we niet. Maar een spiegel hebben we wel. Dankzij inspirator en retail-expert Harry Bijl. Hij houdt ons een duidelijke spiegel voor over de branche. In deze reeks, bestaande uit 11 filmpjes, nemen inspirator Harry Bijl en online marketeer Charlotte Cozijn ons mee langs 10 trends die zich voordoen binnen de sector. Laat je inspireren door innovaties in de retail!

Rapport Retail 2030: 11 inspiratievideo's

Video 1: Hoe zien winkels er in 2030 uit?

Wat zien we in die spiegel? De retail blijft een interessante branche met volop groeikansen voor talent. Er werken 800.000 medewerkers in deze sector met jaarlijks miljarden omzet. Maar zoals je wel weet, gebeurt er van alles. De winkelstraten van zowel dorpen als steden veranderen in razend tempo.

Video 2: De nieuwe winkel

De laatste tien jaar zien we iets dat de ‘platformeconomie’ wordt genoemd - grote online shopping platforms domineren een groot deel van de aankopen. Maar hoe zit het dan eigenlijk met die kleine winkeliers? Gelukkig biedt deze platformwijze van shoppen ook kansen voor gemoedelijke kleinschaligheid in de retail. Hoe? Door samenwerking. Daar heeft MIINTO een inspirerend antwoord voor.  

Harry Bijl ging in gesprek met Marc Kooiman van het bedrijf MIINTO. Die gaf een verfrissende kijk op de manier waarop winkeliers kunnen profiteren van de platformeconomie. Hoe kunnen zij de hedendaagse consument ‘pakken’ met zo’n platform? Zonder hun authenticiteit te verliezen? Marc: “Ik geloof er echt in dat je het businessmodel van winkeliers kunt versterken door samenwerking.”  

Video 3: Duurzaamheid 

Wat dacht je van kleding gemaakt van sinaasappelschillen? Of een duurzame regenjas? Er zijn talloze van dit soort mooie innovaties ontstaan om op een bewuste manier te produceren. Zelfs als je – zoals Cecile Scheele - oprichter bent van Dutch Sustainable Fashion Week – leer je nog elke dag bij... Weet jij waar alle producten in de winkel vandaan komen? Belangrijk, want de consument wil het graag horen…  

“We kunnen wel benadrukken wat er mis is aan de industrie. Maar het is volgens mij belangrijker om ‘tools’ te geven: wat kan je dan wel doen?”, zo vertelt Cecile Scheele, oprichtster van Dutch Sustainable Fashion Week en general manager bij Goodbrandz.   

We spreken Cecile in onderstaande video. Verder brachten we een bezoek aan Neef Louis, een winkel voor tweedehands meubelen. Ook spreken we Daphne van Rain Couture over hét Hollandse kledingstuk: de regenjas, maar dan in een trendy en sustainable ‘jasje’. Ofwel: allemaal bezige bijen op duurzaamheidsgebied. 

Video 4: Inspireren om te kopen 

“Als er een biljarttafel in een winkel moet staan, dan staat ie daar!” Zo vindt Rick Moorman, eigenaar van de luxe herenmodezaak Rick Moorman | House of Men. In deze video gingen we op een wilde ontdekkingstocht naar manieren om de klant te inspireren.    

“Niet alleen transactie. Maar attractie. Dat is waar winkels zich steeds meer mee bezighouden”, zo vertelt inspirator Harry Bijl. Winkels halen van alles uit de kast om de belevingswaarde naar een hoger niveau te tillen. De creativiteit draait overuren.  

Bij de Amsterdamse winkel ABOUT lifestyle for men worden zelfs feestjes met dj’s georganiseerd waar klanten achteraf over napraten. “En we gaan een mannencafé neerzetten, midden in de winkel”, vertelt eigenaar Randy. De jonge ondernemer maakt faam met zijn stijlvolle herenboetiek.  

Bekijk de video over Inspireren om te kopen. Attentie: verleidelijke beelden! 

Video 5: Belevingswereld 

Slim: de winkelketen Bever heeft een speciaal wandelparcours uitgezet met stenen en hindernissen. Zodat klanten hun schoenen meteen kunnen testen op verschillende ondergrondtypes. En bij Lush kun je eindeloos ruiken en voelen aan de cosmeticaproducten, voordat je ze aanschaft. Kijk, dat is nu een stukje belevingswaarde die je niet in een webshop krijgt!  

Buiten- en binnenbeleving 
Eigenlijk zijn ze twee uitersten. De winkelketens Bever en Lush. Waar Bever de consument aanmoedigt om erop uit te trekken en gewoon lekker naar buiten te gaan, stimuleert Lush om vooral lekker binnen te blijven en jezelf te pamperen… Beide concepten doen iets compleet anders. En toch hebben ze één ding sterk met elkaar gemeen: ze streven ieder op hun eigen manier naar een unieke experience in de winkel. Om te onderzoeken wat ‘belevingswaarde’ nou precies inhoudt, trok Charlotte erop uit naar twee filialen van de beide retailers.  

Video 6: Maatwerk

De meubelwinkel was vroeger een compleet andere beleving. Waar klanten toen nog een zitbank uitkozen, wordt bij winkels zoals Bolia in Amsterdam nota bene 90% van de meubels op maat gemaakt. Hoe gaat de retail om met de toenemende behoefte naar maatwerk? En wat is nou eigenlijk het verschil tussen ‘custom made’ en ‘tailor made’? 

Met het toenemende individualisme verwacht de klant steeds meer maatwerk. Toch zijn er op dit vlak voor de meeste winkels nog grote stappen te maken. Charlotte sprak daarom interieuradviseur Mieke Polhuis bij Bolia in Amsterdam. Ook ging zij langs bij House of Atisans. Dit bijzondere collectief bestaat uit zeven vrouwelijke ondernemers die dan wel veelzijdig, maar allemaal in één ding hetzelfde zijn: ze verkopen producten die zowel innovatief, duurzaam als tailore made of zelfs custom made zijn.  

Bekijk video met Trend Maatwerk.

Video 7: Digitalisering 

Wie had ooit gedacht dat technologie zoals camera’s zouden helpen om vrouwen op hun gemak te laten voelen in de paskamer? Met een cameraatje en/of 3d-spiegels? Echt. Het kan. Want de winkelketen van Lincherie Styling Center heeft niet voor niets de prijs ontvangen voor beste paskamers van Nederland, vanwege de 3d-spiegels. Tijd voor een bezoek! 

Online en offline in één  
Het is wel duidelijk, in de lingeriewinkels van Lincherie Styling Center bestaan de twee rivaliserende werelden perfect naast elkaar. Online en offline. Wist je dat de nieuwste winkel van Lincherie nota bene niet eens een fysieke voorraad meer heeft?  

Dat vroeg om een prangend interview namens Werk in de Winkel. We waren natuurlijk wel zo benieuwd naar die 3d-spiegel – en testten deze meteen maar even uit. In onderstaande video ging Charlotte langs bij Lincherie Styling Center.  

Betaalsystemen 
In het tweede gedeelte van de video bespreken we een heel ander spannend technologisch onderwerp: hoe zullen betaalsystemen zich ontwikkelen? Charlotte interviewde Daan Koomen, manager van het bedrijf Lightspeed. Volgens hem zullen retailers in de toekomst via betaalsystemen meer zicht krijgen op de interesses van hun klanten. Zodat vervolgens een bijpassend product aangeboden kan worden in de winkel. Klinkt dat als verre toekomstmuziek? Bedenk dan maar dat betalen met een pinpas een paar jaar geleden ook nog heel futuristisch in de oren klonk…  

Kijk snel de video met Trend: Digitalisering.  

Video 8: Influencers 

‘Influencer marketing’. Een spannend en relatief nieuw begrip. Sommige bedrijven vinden het maar een lastige term, bedoeld voor flitsende millennials, maar veel andere partijen zien juist de voordelen in van influencers en maken er gretig ‘gebruik’ van. Want met hun grote bereik op social media wekken ze flink veel aandacht. Maar hoe weten bedrijven welke influencers ze moeten inzetten voor een optimale marketing?  

Het media- en marketingbedrijf Een Media doet iets heel interessants. Het heeft zo’n 50 influencers in dienst, die worden gekoppeld aan verschillende bedrijven, waaronder winkels. “Het aantal influencers groeit, dus je ontkomt er bijna niet aan om je merk op deze manier te promoten”, vertelt eigenaar Jorit Kuipers.  

We doken wat meer in de materie van influencer marketing. Bekijk de video met Trend: Influencers.  

Video 9: Algoritmen 

Het hoofdkantoor van Microsoft heeft natuurlijk wel een bepaalde mystiek. Benieuwd hoe het eruitziet? Inspirator Harry Bijl kwam kijken en sprak medewerker Michel Bouwman over de zinderende mogelijkheden van algoritmen en augmented reality in de winkel.  

Toekomst van winkelmedewerkers? 
Prangende vraag van Harry: hoe zit het met het werk van winkelmedewerkers in deze sterke toename van digitale systemen en online aankopen? Gelukkig bleek Michel van Microsoft enorm positief over de toekomst van de verkoper: “Ik denk dat het met algoritmen voor de verkoper juist alleen maar interessanter en leuker wordt om in de winkel te staan. Want in plaats van dat hij zich met zaken moet bezighouden zoals: ‘Hebben we dat paar schoenen nog wel in het magazijn?’, kan hij met passie voor klanten en producten aan de slag.”   

Het zijn intrigerende woorden die medewerker van Microsoft vertelt. Het hele gesprek zien? Bekijk de video met Trend: Algoritmen.  

Video 10: Micromomenten 

Blogger, inspirator en retail-man pur sang Harry Bijl ging langs bij schoenenbedrijf Omoda. Hij sprak regiomanager Joost over de kunst van ‘micromomentjes’. Een inspirerend gesprek volgde. “Je kunt als schoenenbedrijf nog wel zulke mooie producten maken, maar als de winkelmedewerker het niet ‘afmaakt’ met uitmuntende service, dan zijn die artikelen niks waard.”, aldus Joost.   

Ook vertelde Joost over ‘micromomentjes’. Wat zijn dat precies en hoe creëer jij deze? Bekijk Harry’s bevindingen bij Omoda in de video met Trend: Persoonlijke micromomentjes.  

Video 11: Interactief 

Een feest voor fans van stylish design… Dat zal de nieuwe showroom van MADE.com aan de Raadhuisstraat in Amsterdam ongetwijfeld betekenen. De winkel staat bomvol met trendy meubels in een toegankelijke prijsklasse. Eén ding: er wordt vrijwel niks verkocht. Hoe dat zit? Medewerker Jelle Pierik vertelt over de showroom en over de speciale iMac-bar waar consumenten worden geholpen om meubels te bestellen.  

Harry Bijl kwam als inspirator van INretail een nieuwsgierig kijkje nemen in deze bijzondere eigentijdse ‘winkel van de toekomst’ van MADE.com. Benieuwd? Kijk dan de video met Trend: Interactief.  

Meer weten?

Deze video's zijn onderdeel van de mini-documentaire van Koninklijke INretail Nederland, gebaseerd op het rapport Retail Richting 2030. In deze reeks, bestaande uit 11 filmpjes, nemen inspirator Harry Bijl en online marketeer Charlotte Cozijn ons mee langs 10 trends die zich voordoen binnen de sector. Laat je inspireren door innovaties in de retail! Download ook het rapport:

Meer info