24/08/2022 | Leestijd 4 minuten

Punte Juwelier maakt er een feestje van: “Het is fijn om een bezig bijtje te kunnen zijn!”

Punte Juwelier in Utrecht is net zo sterk als een diamant die de laatste jaren slag en stoot heeft weten te overleven. Corona, uiteraard, maar ook een plofkraak in 2021. Gelukkig bleef het Utrechtse grachtenpand, evenals de moraal van de medewerkers in de winkel overeind staan. Na een grondige make-over schittert het familiebedrijf als nooit tevoren. We spreken medewerker Marjolein Veenhof (52).

Punte Juwelier maakt er een feestje van: “Het is fijn om een bezig bijtje te kunnen zijn!”

Oude liefde

Marjolein: “Ik weet nog hoe bijzonder ik het vond toen ik als klein meisje op zaterdag met mijn moeder mee mocht naar onze juwelierszaak. Ik heb altijd van de winkel gehouden. Toch heb ik nog 25 jaar bij een andere retailer gewerkt, namelijk een parfumerieketen. Acht jaar geleden volgde ik mijn hart, en voegde ik mij bij het familiebedrijf. Oude liefde roest niet. Gelukkig kan ik goed samenwerken met mijn broer Ruud Reijers, de huidige eigenaar.”

Lach en traan

“Ik koester het vertrouwen dat we krijgen van klanten. Ze betrekken ons bij de belangrijkste gebeurtenissen van hun leven… Geboortes, bruiloften, overleden familieleden… We verkopen sieraden met een lach en een traan.”

Allesdoener

“Als Ruud er niet is, ben ik er, en andersom. We zijn zeven dagen per week geopend, dus dan is het wel fijn als je kunt afwisselen. Uiteindelijk maakt hij als eigenaar de belangrijkste beslissingen. Maar ik bemoei me wel overal mee. Van de verkoop tot alles achter de schermen: reparaties van horloges en sieraden, maar ook de webshop. Die veelzijdigheid vind ik leuk. Ik moet er niet aan denken dat ik elke dag op een bureaustoel zou zitten.”  

Feestje

“Als een collega een mooie verkoop heeft gedaan, maken we er allemaal een feestje van. Ons team is heel hecht.”

E-learnings

“Ik vind het belangrijk om kennis te blijven vergaren. Veel horlogemerken bieden tegenwoordig e-learnings aan, bijvoorbeeld. Ook beurzen zijn ook een goede manier om op de hoogte te blijven. Samen met mijn broer ben ik dit jaar weer naar Watches & Wonders geweest in Genève.”

Bezig

“Sommige dagen gebeurt alles tegelijk! ‘Jeetje, mina’, denk ik, als de telefoon en de deurbel blijven gaan, de ene na de andere klant binnenloopt, en er ook nog allemaal pakketten en reparaties liggen te wachten… Maar als het allemaal lukt, geeft dat een enorme kick! Het is fijn om een bezig bijtje te kunnen zijn.”

CMU

“Naast mijn werkzaamheden ben ik ook bestuurslid van het Centrummanagement Utrecht. Samen bedenken we manieren om de Utrechtse binnenstad nóg aantrekkelijker te maken.”

Luisteren

“Anderen die ook overwegen om in een juwelier te werken, adviseer ik om de tijd te nemen het vak te leren. Je wilt een klant wel kunnen uitleggen waarom een bepaalde ring zo kostbaar is.”

Plofkraak

“Eén dag voordat we eindelijk weer op afspraak open mochten gaan na de lockdown, werd de pui van onze winkel opgeblazen… Onze rolluiken lagen in de etalage aan de overkant, zo heftig was de explosie. Maar de liefde die we daarna van de hele stad hebben gekregen, is onbeschrijfelijk… Bloemen, kaartjes, chocolade, gebak… we hebben een half jaar iets lekkers bij de koffie kunnen eten. Heel lief. Gelukkig zijn twee van de drie daders aangehouden.”

Make-over

“’Ons blazen ze niet weg’, stond er op onze gevel na het incident. We zijn gelijk gaan verbouwen. Het resultaat is prachtig. De burgemeester is zelfs bij de heropening geweest. We doen dankbaar werk, werken in de mooiste stad van Nederland, met het uitzicht om de Dom. Wat wil een mens nog meer?”

Meer weten?

Marjolein blijft bij door e-learnings te volgen. Dat is een handige manier om je kennis te vergroten. In de retail zijn er tal van e-learnings over verschillende thema’s die je gratis kunt doen. Denk aan veiligheid, verkoopskills, e-commerce en geldzaken. Kijk bij Retaiopleidingen en filter op filter bij ‘type opleiding’ op ‘gratis e-learning’ voor een overzicht.

Meer info