01/09/2021 | Leestijd 4 minuten

Primark wil ‘next level’ inclusief zijn

Het is een mooi idee: bij elke nieuwe winkel die Primark opent, krijgen honderden werkzoekenden een nieuwe baan, in samenwerking met uitkeringsinstantie UWW. Het gaat om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Michelle Stelling - People & Culture Business Partner Primark Benelux - is daar razend enthousiast over: “Waarom zou je medewerkers wegkapen bij de concurrent als je ook dit kunt doen? Ik noem het ‘next level inclusiviteit!’” 

Primark wil ‘next level’ inclusief zijn

200 tot 400 nieuwe medewerkers

“Ongeveer een half jaar voordat we een nieuw filiaal van Primark openen, bellen we naar het UWV als preferred supplier”, vertelt Michelle. “Dan geven we aan hoeveel mensen we zoeken – meestal tussen de 200 en 400. Voornamelijk verkoopmedewerkers, die eerst thuis zaten vanwege een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kun je in de meest brede zin van het woord zien. Denk aan een fysieke beperking of een mentale aandoening zoals autisme.” 

Van succesverhalen onder onze medewerkers gaat mijn hart sneller kloppen

Succesverhalen 

En die samenwerking met het UWV levert succesverhalen op. Zoals de medewerker uit Venlo die in 2014 werd aangenomen als trainee, vervolgens opklom tot department manager en in 2019 promotie maakte tot assistent-manager. “Als ik dat hoor, gaat mijn hart sneller kloppen!”, vertelt Michelle. 

Te oud voor Primark? Welnee

Michelle: “Bij Primark hebben we evenveel medewerkers in dienst boven de vijftig als onder de twintig. Ik hoor dus vaak onterecht: ‘Bij jullie maak ik vast geen kans, want er werken alleen jonge mensen’. Nou, veertien procent van onze medewerkers is boven de vijftig. En natuurlijk houden we de man-vrouw-ratio goed in de gaten.”

Blijven leren 

Er is altijd ruimte om te leren. Dat geldt niet alleen voor medewerkers, ook voor de organisatie zelf. Bijvoorbeeld toen de Nederlandse tak in 2017 enkele keren negatief in het nieuws kwam met betrekking tot het personeelsbeleid. Michelle: “Tuurlijk, we zijn als bedrijf niet perfect, we leren elke dag. Toentertijd hadden we nog geen ondernemersraad en klachtencommissie, nu wel. Ook hebben we ons personeelshandboek compleet herschreven. Primark is extreem in ontwikkeling, en zal dat altijd blijven.”  

Tips om te solliciteren 

Zoek jij naar een baan in de mode? Dan heeft Michelle nog wel een paar tips: 

  • Doe iets waardoor je eruit springt. “Stap naar binnen en zeg: ‘Joh, hier ben ik!’ Zo heb ik weleens een sollicitant meegemaakt die een ballon met confetti had opgestuurd, en het bijschrift: ‘Als ik bij jullie mag werken, is het elke dag feest!’ 
  • Maak je cv op orde. “Klopt alles nog? Ook de kleinste gegevens die niet ‘up to date’ zijn, maken een slordige indruk.” 
  • Geef je motivatie. “Waaróm wil je juist zo graag bij dit bedrijf werken? Misschien pas jij bij de duurzame visie, of de doelgroep? Bewonder je de winkel al sinds je klein bent? Vertel het!" 

Tips om promotie te maken 

Wil je doorgroeien? Ook dan heeft Michelle tips: 

  • Houd je ogen en oren open. “Laat jouw leidinggevende weten dat je droomt om hogerop te komen.” 
  • Stel veel vragen. “Dat is volgens mij de sleutel tot succes, ik heb het zelf ook meegemaakt!” 
  • Sta niet stil. “Deze branche is nooit saai, er gebeurt van alles. Beweeg mee!” 

Meer weten?

Vraag je je wel eens af of je nog wel op de juiste plek zit? Wil jezelf verder ontwikkelen en je talent optimaal benutten? Vraag dan eens gratis advies aan een loopbaancoach. Dat kan via coaches van Jouwtalentindewinkel.nl of via Youfit@retail. Je kunt bij hen terecht voor een eenvoudige telefonisch vraag tot een volledig coachingstraject. Kijk hier voor de mogelijkheden om een afspraak te maken.

Meer info