15/07/2022 | Leestijd 2 minuten

No wast chair; van afvalbak naar blikvanger

Jong talent Kees Dekkers (27) studeerde afgelopen zomer af aan het HMC (Hout en Meubilerings College) met de No Waste Chair. Dit stoere meubelstuk is een ode aan afval, en geeft afgeschreven producten weer waarde. De stoel was dé hit tijdens de grote meubelshow in Milaan en staat inmiddels ook bij Maxima thuis!

No wast chair; van afvalbak naar blikvanger

Tweede kans voor afval

De No Waste Chair weerspiegelt één van de belangrijkste thema’s van nu: afval. Ontwerper Kees Dekkers laat de schoonheid van afgeschreven materiaal zien. En meer. Het ontwerp nodigt uit tot nadenken, bewustzijn en tenslotte tot verandering. De stoel kreeg veel belangstelling van de internationale pers tijdens de Salone del Mobile ’22, de grote designhappening in Milaan. Al vanaf jongs af aan bedenkt en ontwerpt Kees innovatieve producten. Een opleiding tot ondernemend meubelmaker was hem op het lijf geschreven. Tijdens zijn stage ontstond het idee voor de No Waste Chair. In de houtzagerij verdwenen prachtige houtkrullen bij het restafval – simpelweg omdat niemand ze wilde hebben, om uiteindelijk in de vuilverbranding te belanden.

Kees Dekkers No Waste Chaire

Bierblikjes

Kees zijn ontwerp begon met een krukje met zaagsel. Dit prototype kruk werd uiteindelijk een stoel: No Waste Chair. Het transparante meubelstuk volledig circulair. De stoel is gevormd van 100% gerecycled acrylaat, die inhoud is volledig variabel en kan van alles zijn; van straatafval, gedragen jeans tot houtkrullen. Voor een bekende bierbouwer werd in opdracht een stoel met gebruikte bierblikjes gevuld.

Koninklijk

Dekkers werd uitgenodigd om tijdens de opening van het MBO jaar 2021-2022 een lezing te geven over zijn ervaring als pas afgestudeerde MBO’er en deelde het podium met koningin Maxima. Als liefhebber van design en circulariteit was zij meteen enthousiast over de No Waste Chair, waarop Dekkers deze haar spontaan aanbood. Zij nam de gift aan onder voorwaarde dat ze het tweede showmodel zelf mocht aanschaffen. Op Paleis Noordeinde staan nu twee No Waste Chairs te stralen als conversation piece voor de familie van Oranje en hun gasten.

Meer weten?

Het HMC geeft onder opleidingen voor interierontwerp, meubelmaker en interieurvakman. Er is een mbo-school in Rotterdam en in Amsterdam. Wil je meer weten over de opleidingen? Kijk dan hier.

Meer info