04/07/2019 | Leestijd 3 minuten

Nederland walhalla voor winkeldieven. Wat kun je ertegen doen?

Winkeldiefstal heeft de retail in Nederland vorig jaar maar liefst 1,8 miljard euro gekost. Na Spanje heeft Nederland de hoogste aantal winkeldiefstallen van West-Europa. Supermarkten, bouwmarkten en kledingwinkels zijn het vaakst slachtoffer. Dit blijkt het onderzoek van het beveiligingsbedrijf van Checkpoint Systems.

Nederland walhalla voor winkeldieven. Wat kun je ertegen doen?

Als een van de redenen van dit hoge aantal wordt in het onderzoek de goede infrastructuur in Nederland genoemd; winkeldieven vinden veel winkels bij elkaar en kunnen zich gemakkelijk snel uit de voeten maken. Daarnaast zou ook het groeiend aantal zelfscanapparaten – vooral bij supermarkten- en rol kunnen hebben. Ondanks dat er controles zijn, is het systeem nog niet 100% waterdicht.

Diefstal voorkomen

Er zijn manieren om winkeldiefstal te voorkomen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een overzichtelijke winkelinrichting en door te zorgen dat je alert bent op de klanten in je winkel. We zetten een aantal tips voor je op een rij:

1. Zorg dat je goed zichtbaar bent

Probeer regelmatig door de winkel te lopen. Vergeet dan niet de hoeken; dat verkleint de kans op winkeldiefstal.

2. Let op het gedrag van de klant

Vermijd een klant oogcontact? Loopt hij/zij op en neer? Of blijft hij/zij ergens lang hangen? Spreek de klant dan aan met de vraag of je ze kunt helpen.

3. Zet waardevolle artikelen in het zicht

Houd je winkel en etalage opgeruimd zodat je goed overzicht kunt houden. Winkeldieven nemen vaak klein en/of dure artikelen mee. Zet deze daarom op een prominente plek waar medewerkers deze goed kunnen zien.

4. Plaats kassa’s vlakbij de uitgang

Zet de kassa voor in de winkel. Zorg dat er altijd iemand aan de kassa staat. Zo zie je wie er in en uit gaan. Je kunt dan ook altijd de klant begroeten of gedag zeggen. Begroet je klanten Zo weet je altijd wie er in je winkel is. Winkeldieven schrikken af van oplettend personeel. Ze weten dat ze niet ongezien door de winkel kunnen struinen.

5. Laat zien dat je iets aan diefstal doet

Bijvoorbeeld door een sticker op de deur met de afbeelding van een camera. Of een bord met: “In geval van diefstal doen wij aangifte”.

Wil je meer leren over hoe je een winkeldiefstal kunt voorkomen? Kijk bij retail opleidingen voor trainingen op het gebied van veilig werken. Bijvoorbeeld de training “Laat je niet overvallen” waarbij je in een training van 45 minuten leert hoe je de kans op een overval kunt verkleinen.

Bron onderzoek: AD