07/01/2022 | Leestijd 5 minuten

Myrna werkt bij de winkel Okay. En dat vindt ze méér dan okay!

Als ze haar vragen: ‘Werk je nog steeds bij die ene winkel? Wat grappig!”, laat Myrna (27) stellig weten dat ze het al twaalf jaar heerlijk vindt bij Okay in Putten. Ze is na haar bijbaantje nooit meer weggegaan. “Ik heb zo veel liefde voor dit vak. Mijn baan als storemanager geeft me elke dag weer een goed gevoel. Dat is het belangrijkste wat er is.” 

Myrna werkt bij de winkel Okay. En dat vindt ze méér dan okay!

We stelden Myrna een aantal vragen:

Wat vind je zo leuk aan de retail? 

“Vanaf dag één ging er een wereld voor me open... Een wereld die past bij een kletskous zoals ik. Ik voer de leukste gesprekken met mensen die ik daarvoor nog nooit had ontmoet… Klanten kunnen hun ei bij me kwijt.” 

Compliment?

“Laatst zei een klant: ‘Elke keer als ik de stad in ga, kom ik altijd weer bij jullie terecht.’ Dat vind ik mooi om te horen!”                                                                                                             

Hoe ben je bij Okay terechtgekomen? 

“Op mijn veertiende had ik een bijbaantje als vakkenvuller in de supermarkt, maar dat vond ik niks. Ik was gek op kleding, dus ben ik bij modewinkel Okay naar binnen gelopen. Nu zijn we twaalf jaar verder.”  

School + werken in de winkel?

“Een ideale combinatie, als je het mij vraagt. Ik werkte bijvoorbeeld de vrijdagavonden van zes tot negen en zaterdagen van tien tot vijf bij Okay. En tijdens vakantieperiodes kon ik als scholier natuurlijk gemakkelijk bijspringen – het is dan vaak extra druk in de winkel.” 

Opleiding?

“Ik heb gestudeerd voor schoonheidsspecialiste en zelfs een tijdje een schoonheidssalon gehad. Maar toen ik de functie storemanager kreeg aangeboden, heb ik die kans gegrepen!” 

Wat voor verkoper ben jij? 

“Ik vind het belangrijk om klanten een beetje de rust en ruimte te geven. Zelf word ik er nogal ongemakkelijk van als ik een winkel binnenloop waar een medewerker meteen boven op je duikt. Je moet het per klant een beetje aanvoelen wanneer je nodig bent.”

Waar krijg jij een kick van?

“Als het megadruk is en je elke klant de aandacht wilt geven, maar tegelijkertijd de vaart erin moet houden omdat de rij bij de kassa steeds langer wordt… Daar krijg ik een energieboost van. En elke keer als ik iemand een stukje zelfvertrouwen heb kunnen geven als iemand een beetje onzeker is tijdens het passen.” 

Shop till you drop? Koop jij hier veel? 

“Als je werkt in een winkel waar je de collectie leuk vindt, heb je ineens een kast vol kleding. Maar ja, ‘treat yourself’, toch?”

Waar wil je nog beter in worden? 

“Ik wil weten hoe de inkoop werkt, achter de schermen. Waar komt die kleding vandaan? En verder vind ik het soms lastig om een beetje ferm naar collega’s te zijn, als dat nodig is. Stel, iemand wil eerder weg om naar de dierentuin met te gaan met het gezin, dan is het aan mij om soms een beetje zakelijk te blijven. Kan dat niet op een vrije dag, bijvoorbeeld?” 

En mensen aannemen?

“Dat is inderdaad best spannend. Je plaatst vacatures op Indeed, gaat met mensen in gesprek, dat doe je niet even zomaar. De ene keer lukt het heel goed, de andere keer is het wat lastiger om geschikte kandidaten te vinden.” 

Okay krijgt een plussize winkel?

“Klopt. We zijn bezig met een nieuw concept, dat More gaat heten. Een supergoed initiatief, als je het mij vraagt. Ik hoop dat die winkels goed gaan draaien. En dat  er uiteindeliijk ook meer plussize labels in onze Okay winkel komen te liggen. Welke maat je ook hebt, je moet lekker kunnen shoppen!” 

Gouden verkooptip? 

“Behandel klanten zoals jij zelf behandeld wilt worden. En als je houdt van gezelligheid: kom vooral werken in een winkel! Hopelijk kan ik met dit interview anderen aansporen om ook voor dit mooie vak te kiezen. Ik blijf hier niet voor niets al zo lang plakken!” 

Meer weten?

Als storemanager heb je heel wat verantwoordelijkheden, zoals leiding geven aan andere medewerkers. Dan moet je dus beschikken over diverse vaardigheden. Bij Retailopleidingen staan welke trainingen voor leidinggevenden er zijn om je kennis en vaardigheden te vergroten.

Meer info