15/06/2020 | Leestijd 4 minuten

Monique (51) herpakt zichzelf na faillissement Didi

Kun je in een rouwfase belanden, als de winkel waar je werkt omvalt? Ja, vraag maar aan de blijmoedige Monique Bulters. Begin dit jaar ging modeketen Didi failliet, en stond de 51-jarige medewerker ineens na 23 jaar, pats, boem, op straat. Openhartig vertelt ze hoe ze de draad weer oppakt met coach Hilde Stringa. Want waar een deur dichtgaat… gaat ergens een raam open!  

Monique (51) herpakt zichzelf na faillissement Didi

‘Ziehier je nieuwe collega!’ 

Het is alweer 23 jaar geleden dat Monique spontaan solliciteerde bij Didi. “Met een dikke buik, nota bene, want ik was hoogzwanger. Mijn moeder en ik shopten gezellig bij Didi aan de Grote Houtstraat in Haarlem toen ik de eigenares hoorde zeggen dat ze iemand zocht voor de zaterdag. Dus ik tikte haar op de schouder en zei: ‘Hallo! Ik ben de nieuwe collega die jij zoekt!’”   

Toen ik mijn baan kwijtraakte, voelde dat alsof mijn mooiste speelgoed werd afgepakt… 

Blind vertrouwen  

En zo kreeg Monique ineens twee baby’s in hetzelfde jaar: haar werkelijke baby, en haar ‘kindje’ – het Haarlemse filiaal van Didi. “De winkel was mijn tweede natuur. 23 jaar lang was ik verkoopster, kledingadviseuse, styliste... Natuurlijk was ik wel op de hoogte dat het de laatste jaren minder goed ging, maar ik had een soort blind vertrouwen ontwikkeld: ‘Deze winkel kan niet omvallen!’ Nou, wel dus. Het aangekondigde faillissement op 7 januari 2020 zal ik nooit meer vergeten. Het voelde alsof mijn mooiste speelgoed werd afgepakt en kapotgetrapt.”  

Over de drempel  

Monique: “Ik had eigenlijk vrij, maar heb het laatste weekend bij Didi toch gewerkt. Het leek wel alsof er een begrafenis was van een dierbare die ik niet kon missen. Eenmaal thuis wilde ik genieten van mijn vrijheid. Maar, gek genoeg, lukte dat niet. Ik was lusteloos. Een vriendin inspireerde me: ‘Bel gewoon eens een loopbaancoach!’ Eerst voelde ik wel een drempel. Ik denk dat iedereen dat wel herkent: je wilt zelfredzaam zijn, maar daarvoor zal je af en toe ook een duwtje nodig hebben.”

Sneeuwbolletje 

Monique: “Ken je zo’n sneeuwbolletje van glas, waar de vlokjes alle kanten op dwarrelen? Ik voelde me net zo door elkaar geschud. Maar toen ik met coach Hilde Stringa van Youfit@retail ging praten, werd het totaalplaatje weer zichtbaar. Ze zei: ‘Geen wonder dat je niet vooruitkomt. Je bent jarenlang gewend om een vrolijk masker op te zetten in de winkel. Dat werkt nu niet, want je bent nog vol in de rouw. Pas als jij dit verlies verwerkt, kun je weer stappen vooruit maken.’ Het gaf me zo veel rust en opluchting…”  

Open vizier 

Monique: “Superleuk dat Hilde me een moodboard heeft laten maken om mijn skills te ontdekken. Daaruit bleek dat ik graag een goede sfeer neerzet als gastvrouw en heel geordend te werk ga. Die kwaliteiten zullen vast ergens tot uiting komen! Misschien word ik wel apothekersassistent of begrafenisondernemer. Ik heb zelfs al een snuffelstage gehad in het onderwijs. Ik houd een open vizier en kom er wel! Maar, eerlijk is eerlijk: mijn hart ligt bij de retail…”   

Meer weten?

Ben je ook je baan kwijt? Heb je behoefte om je hart te luchten als het over je werk gaat? Of ben je er aan toe om nieuwe stappen te zetten in je loopbaan? Een loopbaancoach kan je net dat duwtje in de goede richting geven? Neem dan vrijblijvend contact op met de coaches van Youfit@retail. Elke woensdagavond is er een spreekuur van 19.00 tot 21.00 uur. Bel of app 06-22201862 en je krijgt meteen een coach aan de lijn die graag antwoord geeft op jouw vragen. Kijk hier voor meer informatie.

Meer info