26/01/2021 | Leestijd 1 minuut

Matrassen worden steeds duurzamer

In Nederland worden bijna 2 miljoen matrassen per jaar afgedankt. Opgestapeld is dat en berg zo hoog als ongeveer duizend Eiffeltorens op elkaar. Nog niet zo lang geleden werden de meeste van deze matrassen verbrand in verbrandingsovens, maar daar komt steeds meer verandering in.  

Matrassen worden steeds duurzamer

Andere producten  

Nederland loopt ver voorop als het gaat over matrasrecycling. Uit de grote stapel matrassen die jaarlijks wordt afgedankt worden steeds meer nieuwe producten gemaakt door verschillende Nederlandse bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan judomatten en tapijtisolatie. De meeste matrassen zijn nu nog niet geschikt om weer nieuwe matrassen van te maken, maar ook daar komt steeds meer verandering in. 

Toekomstdroom 

Driekwart van de afgedankte matrassen wordt op dit moment gerecycled. Dat is in vergelijking tot de rest van de wereld enorm veel. Vaak kan maar een gedeelte van de materialen opnieuw gebruikt worden omdat producenten bijvoorbeeld lijm gebruiken om onderdelen aan elkaar vast te maken. Onder andere Auping, IKEA en Swiss Sense zijn bezig met het ontwikkelen van matrassen die volledig hergebruikt kunnen worden en waar dus wél opnieuw een matras van gemaakt kan worden. 

Bron: 'Nederland wereldwijd koploper in matrasrecycling', NOS.nl (9 januari 2021)

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe het recyclen van matrassen werkt? De NOS maakte er een kort filmpje over waarin je alle stappen van het proces ziet. Deze video kan je helpen bij het uitleggen van het recycleproces aan klanten in de winkel. De video van de NOS, en meer informatie over matrasrecycling, vind je hier.

Meer info