29/11/2018 | Leestijd 3 minuten

Love it or hate it: de luipaardprint

Je ontkomt er dit jaar niet aan; de luipaardprint is overal! Schoenen, tassen, kleding, accessoires... Alles is all over luipaardprint of heeft een ergens wel een accent. Je ziet de print camel, zwart en cognac- maar we spotten ook heerlijke knalkleuren. 

Love it or hate it: de luipaardprint

Door Carla van den Puttelaar

Weet jij trouwens het verschil tussen de vacht van een cheeta, een luipaard, jaguar en tijger? Vaak worden ze over één kam geschoren, maar er is toch echt verschil. Luipaardprint wordt ook wel 'panterprint' genoemd, en bestaat uit rosettes zoals je op de print linksboven ziet. Een cheeta is ook wel bekend als het jachtluipaard, de snelste katachtige op aarde. Deze is gestippeld (zie foto rechtsboven). Een jaguarprint lijkt dan weer op de panterprint, maar bestaat uit grotere rosettes met vaak een stip in het midden. Een soort combinatie van de panter en cheeta, dus. En de tijger is gestreept, daar kan geen misverstand over mogelijk zijn. 

De luipaardprint wordt gezien als de meest krachtige en modische print. Uit grotschilderingen en de Griekse mythologie blijkt dat de vacht van de luipaard al lang geleden werd gedragen. Ook tijdens de oorlog van Napoleon werden uniformen en zadels versierd met de vacht van luipaard. 

Gelukkig wordt de luipaard nu beschermd en wordt zijn vacht nagemaakt. De luipaardprint zien we terug in allerlei soorten stoffen; van zwierig chiffon tot bedrukt fleece of leer. Ook aankomende zomer – S/S 2019 – is deze print een hot item, en wordt dan volop gemixt met andere dessins.  Zomer 2019 zijn daarnaast ook reptielprints in trek. Kies je voor een kledingstuk met luipaardprint, maak het dan niet te bont en combineer je look met een effen accessoire als statement piece.

Tips 

  • Combineer een luipaardaccessoire eens met een andere krachtige kleur als oranje of paarsblauw
  • Deze maand is het boek Leopard verschenen van Hilary Alexander. Een boek vol met catwalkbeelden en beroemdheden gehuld in kleding met luipaard prints. ISBN: 978-1786273246

Carla van den Puttelaar is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezighoudt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago.