23/02/2022 | Leestijd 2 minuten

Laat je niet overvallen door een overval. Tips en trainingen om veilig te handelen.

De Apple Store in Amsterdam werd dinsdagavond opgeschrikt door een gewelddadige gijzeling die uren duurde. Zo’n ernstige gebeurtenis is gelukkig zeldzaam, maar elke winkel kan te maken krijgen met geweld, agressie of zelfs een overval. Wat moet je doen als jou dit overkomt?

Laat je niet overvallen door een overval. Tips en trainingen om veilig te handelen.

Je hoopt natuurlijk dat het jou en je collega’s nooit overkomt, dat er iemand in de winkel staat met kwade bedoelingen. Toch krijgt bijna 40 procent van alle medewerkers in de retail weleens te maken met diefstal, agressie, of nog erger: een overval in de winkel.

Rustig blijven met de RAAK-methode

Mocht je het slachtoffer worden van een overval, dan is de belangrijkste tip die wij je kunnen geven: RAAK. Dit staat voor Rustig blijven, Accepteren, Afgeven en Kijken. 

  • Rustig blijven als de overvaller de winkel binnendringt en zijn eis bekend maakt. 
  • Het accepteren van de situatie betekent dat je niet in discussie gaat met de overvaller.
  • Je geeft af wat iemand aan je vraagt. Meestal gaat het om geld uit de kassa of kluis. 
  • Nu kijk je goed en probeer je een signalement te onthouden. 

Slachtoffers van een winkeloveral, zoals medewerkers, klanten of getuigen kunnen professionele hulp krijgen van Slachtofferhulp Nederland. Je kunt ze bereiken op: 0900-0101.

E-learning laat je niet overvallen

Snel en adquaat handelen bij een overval escalatie voorkomen. Daar kun je je op trainen. Dat kan met de gratis online training van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Aan de hand van filmpjes en fotosituaties hoe je het risico op een overval zoveel mogelijk kunt verkleinen. En hoe je het beste kunt reageren tijdens en na een overval. Kies een reactie en zie direct hoe dat uitpakt. Test tot slot je kennis en ontvang een persoonlijk certificaat. De training bestaat uit vijf korte modules en een toets.

Doe de e-learning 'Laat je niet overvallen'

Meer weten?

Ook voor het omgaan met diefstal en agressie zijn er diverse gratis online trainingen die je gemakkelijk zelf kunt volgen. Je vindt ze hier.

Meer info