13/08/2020 | Leestijd 3 minuten

Kleedje, geen kleedje? Dit doen stoffen tegen geluidsoverlast

Een minimalistisch, clean interieur is dan wel rustig voor het oog. Rustig voor het oor, is het niet. Het galmt en klettert in een lege ruimte. Want hoe harder de materialen zijn, hoe harder elk geluidje zal klinken. Tijd om een vloerkleed te leggen op die betonnen gietvloer! Want nu we relatief vaker thuiswerken, is een serene omgeving wel zo prettig. Vragen klanten hoe ze geluid kunnen dempen? Leg dan uit wat stoffen kunnen betekenen voor het geluidsniveau.

Kleedje, geen kleedje? Dit doen stoffen tegen geluidsoverlast

Door Marie Gon 

Ssht! 

Partners die videobellen, kinderen die uit verveling op de bank springen… Vanaf het moment dat we allemaal noodgedwongen binnen moesten blijven vanwege de coronacrisis, was één van de vele openbaringen toch wel dat de meeste woningen niet bepaald bestand zijn tegen geluidsoverlast. En dat geldt niet alleen voor het geluid van de buren, maar ook van de eigen huisgenoten. Er komt altijd wel een moment dat je de mensen in huis even niet wilt horen en je de behoefte hebt om je terug te trekken. Maar hoe dan?  

Textiel to the rescue 

Die vraag zal je best wel eens in de winkel krijgen. Textiel is dé oplossing om geluiden te reduceren. En laat dat nu juist schitteren in afwezigheid wat de moderne woningen betreft. Veel consumenten zijn immers eigenaar van én een harde vloer én veel hardere materialen – denk aan hout, metaal en beton. Door met vloerkleden te werken, creëer je niet alleen een aangename sfeer. Maar ook een aangenaam geluid. Hoe dikker dat vloerkleed, hoe beter. Klanten die thuiswerken kunnen dat advies goed gebruiken. 

Wandkleed 

Zwaardere stoffen van gordijnen en extra decoraties als kussens en plaids hebben een sterk effect op een optimaal geluidsniveau. En wat dacht je van het wandkleed? Terug naar de jaren ’70! En toch weer helemaal van nu. Wist je bovendien dat je decoratie kunt ophangen waarvan de achterkant bestaat uit isolatiemateriaal? Slim, en stijlvol! Tevens kun je de onderzijde van meubilair voorzien van extra isolatie om het geluid te reduceren. Denk aan tafels, banken, etc. Horecagelegenheden passen dit soort trucjes al jaren toe.  

Stylingtip: zet textiel letterlijk in het zonnetje. Laat het er overvloedig uitzien, dat geeft meteen aantrekkingskracht!  En wellicht zijn er mooie nieuwe producten die je prominent in je winkel kunt laten zien. Zo kun je een boost geven aan de verkoop van textiel! De klant die zoekt naar een rustige thuisbasis, zal je dankbaar zijn.  

Marie Gon is interieurstylist met een grote passie voor kleur. Ze reist stad en land af op zoek naar inspiratie en bezoekt beurzen in binnen- en buitenland.