22/09/2020 | Leestijd 3 minuten

Jarig? Dit zijn de lekkerste healthy traktaties voor op werk!

Een vrijdagmiddagborrel. Een verjaardag. Een jubileum … Er is op je werk altijd wel een reden om met iets lekker rond te gaan. Maar wat als de taarten, koeken en cupcakes niet aan te slepen zijn? Een suikerdip, te veel calorieën en schuldgevoel liggen dan al snel op de loer. Hoe houd je het feestelijk en toch een beetje gezond?

Jarig? Dit zijn de lekkerste healthy traktaties voor op werk!

Hier wat tips om het makkelijker te maken voor jezelf:  

1. Een goed voorbeeld, doet goed volgen. 

Als jij een gezondere traktatie serveert, zal de volgende collega ook de neiging hebben om die bal op te pakken. Dit zijn bijvoorbeeld gezonde traktaties:  

  • Gemengde noten met gedroogd fruit.  
  • Miniquiches die je bakt in muffinvormpjes.  
  • Feestelijke ‘mocktail’, ofwel een alcoholvrije cocktail.  
  • Borrelplank: neem een grote broodplank mee en leg daarop wat kaasblokjes, gesneden rauwkost als radijs, paprika, bleekselderij en wortel en wat dips. 

2. Complete lunch.

Spreek af met een aantal collega’s die in dezelfde maand of kwartaal jarig zijn, dat je samen voor een feestelijke lunch zorgt. Veel leuker!  Doe aan kleine porties. Kwaliteit is nog altijd beter dan kwantiteit. Waarom zou je twee stukken goedkope taart serveren als het ook één klein stukje kan zijn van een ambachtelijke banketbakker? Je kunt ook voor ‘mini’ gaan, met minicandybars, miniworstenbroodjes, minisoesjes, petitfourtjes of gewoon één heel lekker koekje.  

3. Kritisch blijven op de smaak. 

Zeg eens eerlijk. Vind je het echt lekker, wat aangeboden wordt? Is het een 8? Of een mager zesje? Misschien vind je die taart van de supermarkt eigenlijk helemaal niet zo’n topper? Dan is deze het niet waard.   

4. Weigeren mag

Zeg beleefd: “Nee dank je. Straks misschien, ik heb nu nog niet zo’n trek!” Dan weiger je niet officieel, en stel je het genot voor jezelf nog iets uit.   

5. Hanteer de 80-20-regel.

 Altijd ‘nee’ zeggen hoeft echt niet. Je bent ook niet van steen. Wees af en toe lief voor jezelf. Doe alles met mate. Houd de 80-20-regel aan. Als je voor 80% gezond eet, kun je voor 20% minder gezonde dingen nemen. Dan zit je gemiddeld genomen goed.