24/07/2018 | Leestijd 3 minuten

In welke winkel hoor jij thuis als verkoper?

Je hebt het vast weleens gehoord: verkopen zit in je DNA. Maar wist je ook dat er verschillende verkoop-DNA’s bestaan? Als jij momenteel niet op je plek zit, of je afvraagt waar je thuishoort, kun je je een aantal vragen stellen om erachter te komen waar je het beste tot je recht komt.

In welke winkel hoor jij thuis als verkoper?

Door Raquel Vos

Er zijn verschillende redenen waarom mensen gelukkig worden van verkopen. Ga na wat die reden voor jou is. Vind je het bijvoorbeeld heerlijk om de hele dag onderweg te zijn en of ben je liever de hele dag op een plek en doe je vanuit daar (winkel of kantoor) je werk? Krijg je een kick als je een order binnenhaalt of juist als je klanten het juiste advies geeft? Probeer jezelf deze vragen te stellen als je je afvraagt of je op de juiste plek zit.

Kies het juiste bedrijf

Als je weet waar je blij van wordt, kun je naar aanleiding daarvan een bedrijf kiezen dat bij je wensen past. Heb je zelf bijvoorbeeld een enorm hoge drive, kies dan een organisatie die daar ook op aanstuurt. Vind je het fijn om de tijd te nemen voor klanten, kies voor een bedrijf waar dit mogelijk is. Uiteindelijke heeft iedereen een andere reden om gelukkig te worden van het verkoop-vak. Als je die reden van jezelf weet, kun je een bedrijf kiezen dat daarbij past.

Blijf jezelf

Het allerbelangrijkste is dat je dicht bij jezelf blijft staan. Als je opereert vanuit je talenten, dan is alles veel gemakkelijker. Als jij kunt ontdekken waar jij als verkoper thuishoort, ben je in staat om volledig in je kracht te staan en het beste uit jezelf te halen.

Neem zelf de verantwoordelijkheid

Als je merkt dat je niet op de juiste plek zit, laat dan niet te veel tijd voorbijgaan. Probeer opnieuw te kijken welke rol je wel goed zou kunnen vervullen binnen het bedrijf of ga zelfs daarbuiten op jacht. Ligt je passie buiten het verkoopvak? Zorg dan dat je jezelf bijschoolt. Tegenwoordig kan dit heel gemakkelijk en goedkoop met behulp van online opleidingen. Bijvoorbeeld via SkillsTown waar je al voor slechts €19,95 toegang krijgt tot honderden cursussen op het gebied van presenteren, commerciële vaardigheden, office cursussen en veel meer. Neem daarvoor een kijkje op www.skillstown.com.

Raquel Vos is performance consultant Retail bij onine opleider SkillsTown.