26/04/2016 | Leestijd 3 minuten

In mijn retail ziel geraakt worden

Sommige mensen volgen mij via sociale media en denken dan dat ik heel veel mee maak. To be honest? Dat is ook zo. Ik heb de leukste baan. Ik ben gezegend en verwend. Ik sta dagelijks tussen leuke ondernemers. Ze vragen me wel eens: ‘Waar krijg jij energie van en wat raakt je?’

In mijn retail ziel geraakt worden

Door: Harry Bijl

Waar ik energie van krijg?

Ik word blij en krijg energie als ik bijzondere winkels bezoek en daarvan leer. Groot, klein, smaak, branche, land of plaats doet er dan niet toe. Je voelt of een winkel klopt en of alles met liefde wordt gedaan. Ik baal als ik een onderscheidende winkel tegen kom en dan blijkt hij al langer te bestaan. Het voelt dan of ik iets belangrijks heb gemist. Ik ga graag alleen met een camera op retail safari en probeer de interessante delen van een winkel vast te leggen. Als kind was ik al op zoek naar de pareltjes in de straat. Ik kan het niet helpen, ik ben nog steeds verslaafd. Zo is het ook met: achtergrondverhalen lezen, zitting nemen in jury’s, seminars bezoeken en allerlei dienstverleners en ondernemers ontmoeten. Zoals anderen ouwehoeren over voetbal, zo voelt de retail voor mij.

Wat mij diep raakt?

Als ondernemers onbevangen hun passie voor klanten helpen met je delen. Zoals van de week bij van Tilburg mode in Nistelrode. Ik had samen met een groep accountants een geluksmoment dat ik graag wil delen. Vader Peter van Tilburg en zoon Paul lieten ons 1,5 uur genieten. Het was kicken om te zien hoe trots Peter is op de bevlogenheid van zijn zoon. Heerlijk om te voelen hoe respectvol en warm Paul over zijn vader, moeder, broer en de familie praat. We zijn te gast in een familiebedrijf  waar geld verdienen ondergeschikt is aan klanten blij maken. Alles ademt de liefde voor klanten en kleding verkopen. Als je over de afdelingen loopt dan voel je de genegenheid en loyaliteit van medewerkers naar elkaar. Hier gaat het helemaal niet over groot, sterk of rollen, maar over het samen plezier beleven en klanten verwennen. Die traditie, de toewijding, de professionaliteit en het enthousiasme, de fonkel in de ogen van een trotse vader. Dat is puur en echt, dat raakt me.

Ps. Thanks mannen. En ja, natuurlijk is de winkel meer dan groots na de verbouwing.


Harry Bijl is innovatie- en inspiratieman bij Inretail. Hij is altijd op zoek naar inspiratie en manieren om dit te delen. ‘Let’s rebel, share vibes & create the future’, is zijn motto.