12/06/2019 | Leestijd 3 minuten

“In deze winkel werd ik pas echt volwassen!”

512 Nijmegen is zo’n winkel waar je per ongeluk wilt belanden. Plantjes, fijne kleurtjes, mooie stoffen, we zien het graag. De lieflijke Jettie Wakker klinkt ingetogen, maar staat toch echt aan het roer van deze grote en – mogen we gerust zeggen – meeslepende winkel.

“In deze winkel werd ik pas echt volwassen!”

"Ik had geen idee wat er allemaal op me af zou komen!' 

Boomhut met flair

Hout en planten. Die twee dingen vallen als eerste op in 512 Nijmegen. Van vloer tot plafond lijkt het wel en botanische boomhut met flair. Jettie verklaart de keuze: “Het zijn eigenlijk twee winkels. Die van mij, 512, en Bleshyou, de plantenzaak van Ilse van Asten, een andere ondernemer. En wat betreft dat hout; mijn vader is timmerman. Dus vandaar dat er zoveel van te zien is hier!”

Coupeuse

“Mijn moeder zat als coupeuse standaard achter de naaimachine”, vertelt Jettie. “Die kledingliefde is op mij overgewaaid. Op de TMO Fashion Business School heb ik de beginselen voor het modevak geleerd. Inkoop, design… Het heeft een goede basis gelegd, maar het echte ondernemen leer je pas als je het gaat doen natuurlijk.”

Conceptstore-virus

Jettie heeft het ‘conceptstore-virus’ naar eigen zeggen opgelopen tijdens haar stageplek op een trendy adresje in Eindhoven. “De inspiratie van de conceptstore spreekt me aan. Je eigen sfeer neerzetten, de fairtrade kledingmerken… Het is ook zo uitdagend. Want hoe zorg je dat je webshop kan opboksen tegen de grote Zalando’s, bijvoorbeeld? Hoe blijf je de leukste? Welke merken zijn echt duurzaam? Heel interessant.”

Spoken en beren

Jettie was nog amper afgestudeerd toen ze naar de Kamer van Koophandel rende om haar eigen winkel te beginnen op 23-jarige leeftijd. Jong en onbezonnen, zo meent ze. “Ik zag totaal geen spoken en beren op de weg… Ik wilde gewoon graag een eigen modemerk opzetten. Maar hoe ik dat op de markt kon brengen? Ik ben het type er niet naar om keiharde sales te doen. Dus ik dacht: ‘Dan verkoop ik die kleding toch eerst in mijn eigen winkel?’ Ik had geen idee wat er allemaal op me af zou komen…”

Jong en onbezonnen

Het is niet zomaar winkeltje spelen. Jettie: “Als ik mensen hoor zeggen: ‘Goh, dit zou ik ook wel willen hebben, zo’n gezellige shop’, denk ik: ‘Weet je dat zeker?’ Het is wel wat meer dan een leuk kleurtje verf uitkiezen en een spiegel neerzetten. Het ondernemerschap is allesomvattend.”

Grote zaak

Jettie’s business werd ‘next level’ toen ze haar winkel verhuisde naar een nieuwe, grotere locatie van 260 vierkante meter. “Toen werd ik pas echt volwassen. Ineens kreeg ik een hogere huur, meer personeel. Het leek mijn ouders wel een goed idee om dit avontuur in samenwerking met een andere ondernemer aan te gaan. Ilse heeft haar plantenwinkel, ik de kleding. Gewoon gezellig samen in één ruimte. Dat werkt enorm goed in zo’n grote zaak! We vullen elkaar goed aan. Er is altijd wel iemand in de winkel aanwezig. Erg fijn!”