13/10/2020 | Leestijd 4 minuten

"Ik moedig aan, verbeter langs de zijlijn en stuur vooral aan op commercie"

Mandy Kool (31) is verantwoordelijk voor de interieuradviesafdeling van Flinders. Volgens Mandy hét visitekaartje van de woonwinkel: “Na een baan bij een ontwerpbureau en een kantoor- en projectinrichter, startte ik bij Flinders. Eerst als interieuradviseur en nu als teamleider: de leukste job die er is!” 

"Ik moedig aan, verbeter langs de zijlijn en stuur vooral aan op commercie"

Leadershipprogram 

Binnen Flinders leidt Mandy een team van twaalf. Dat was in het begin wel even wennen, zegt ze: “Voor ik bij Flinders startte, had ik nog helemaal geen ervaring in het leidinggeven. Gelukkig heeft Flinders een ‘leadershipprogram’. Samen met managers van andere afdelingen, krijg ik elke twee maanden training. We leren de ins- en outs van het leidinggeven, van experts, van elkaar en vooral ook door te doen.” 

We zoeken naar de vraag achter de klantvraag: waar is een klant eigenlijk écht naar op zoek? 

Vraag achter de vraag 

Omdat Flinders zowel online als fysiek winkels heeft, komen klanten regelmatig voor één specifiek item naar de winkel toe. Uitdagend, omdat de fysieke winkel niet altijd alles op voorraad heeft, vertelt Mandy: “Wij moeten er op zo’n moment voor zorgen dat een klant niet teleurgesteld raakt. Hoe we dat doen? Met steengoed advies. We zoeken naar de vraag achter de klantvraag: waar is een klant eigenlijk écht naar op zoek? Is dat per se naar die ene kast van de website of is dat naar een bepaald gevoel?”  

Coaching 

Mandy: “Hoe vaak richt jij een huis in? Dat doe je misschien eens in de tien jaar. Dus als je het doet, wil je het ook goed doen. Daarom willen mensen interieuradvies: professioneel en op maat. Daar zijn mijn collega’s en ik heel erg goed in. In dat ‘advies’ laat ik mijn medewerkers dan ook vrij. Ik treed voornamelijk op als coach. Ik moedig aan, verbeter langs de zijlijn en stuur vooral aan op commercie. Dat doe ik met ideeën. Bijvoorbeeld door mijn medewerkers ook eens een lamp naast een bank te laten adviseren. Op die manier help ik mijn mensen het beste uit zichzelf te halen.”  

(Te) direct? 

Volgens Mandy heeft iedere medewerker een unieke manier van coaching nodig: “Ik geef leiding op maat. Dat betekent: per persoon en per situatie een unieke aanpak. Ik weet van mezelf dat ik vrij direct kan zijn. Dat weet ik sinds ik bij Flinders werk. Voor sommigen is dat fijn, zij weten waar ze aan toe zijn, maar anderen kunnen ervan schrikken. Daarom werk ik op dit moment aan mijn gesprekstechnieken. Hoe kan ik een idee of advies nog beter onder woorden brengen? En hoe pas ik mijn communicatiestijl per persoon en per situatie aan? Eerder volgde ik al een opleiding Interieuradviseur in Amsterdam en Interieurvormgeving in Mechelen en nu wil ik hier meer van leren. Ik blijf mezelf nu eenmaal graag door ontwikkelen.” 

Interieuradvies aan huis 

Mandy’s toekomstwens? Een groeiende interieuradviesafdeling mét meer interieuradvies aan huis: “Ik droom van een team wat zo groot is dat de helft ervan voortdurend onderweg kan zijn. Onderweg naar klanten om daar in huis interieuradvies op maat te geven. Die vraag, om advies aan huis, hoor ik steeds vaker. Dan is het aan ons om daarop in te spelen toch?” 

Meer weten?

Werk jij in een winkel en wil je nieuwe dingen leren, beter worden in je werk of ambieer je misschien een andere functie? Via Werk in de Winkel kom je gemakkelijk in contact met ervaren loopbaancoaches die je -gratis- verder kunnen helpen.

Meer info