03/07/2019 | Leestijd 3 minuten

Ik hou van winkels met lef

Dankzij zijn werk als innovatie- en inspiratieman bij brancheorganisatie Inretail, komt Harry Bijl vaak op leuke plekken en ontmoet hij bijzondere mensen. Niet voor niets staat er bij zijn bio’s op social media ‘Ik hou van winkels en hun verbinders, elkaar inspireren en transformeren naar de Retail in 2030’. Ofwel: ”Ik hou van ondernemende ondernemers en hun medewerkers die zich slim voorbereiden op de toekomst”. En die zijn er volop! Ook op plaatsen waar je ze misschien niet direct verwacht, vertelt hij aangenaam verrast.

Ik hou van winkels met lef

Door Harry Bijl

Zo was ik laatst in Alphen aan de Rijn. Niet direct de populaire hotspot die steevast in alle favorietenlijstjes verschijnt. Het was voor mij daarom verrassend om te zien hoeveel leuke winkels en horeca deze ‘onbekende’ plaats heeft. Er is en wordt vol enthousiasme gewerkt aan het aantrekkelijker maken van het centrum. Dat voel je, dat zie, dat merk je. Er worden volop events georganiseerd en je kan er van alles leren over onze Romeinse tijd. Wie even uit wil rusten kan lekker op een terras aan de Rijn zitten. Winkelen, cultuur en horeca gaan hier hand in hand, en dat maakt Alphen aan de Rijn leuk om te bezoeken.

Veerkrachtig

Aan winkels in het ruime centrum geen gebrek. De mensen zijn er vriendelijk en hebben na twee rampzalige gebeurtenissen de draad weer opgepikt. Eerst was er in 2011 die verschrikkelijke schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof, waarbij zes mensen de dood vonden. Een litteken dat voor altijd blijft. Daarna het ongelukkige kraanongeval in 2015 waarbij enkele huizen en een brug het moesten ontzien. Geweldig om te zien hoe veerkrachtig ondernemers kunnen zijn.

Compleet plaatje

Een daarvan is Van Keeken Schoenen, een prachtig familiebedrijf! Al generaties lang weet deze familie heel veel klanten blij te maken met zowel orthopedische als modieuze schoenen voor het hele gezin. Damesschoenen, herenschoenen, kinderschoen, veterschoenen, instappers, sneakers, sandalen, alles hebben ze, ook online. Ze volgen alle trends mee maar varen vooral hun eigen koers. De winkel is recent vergroot, verfraaid en uitgebreid. Met extra services, zoals een reparatie-afdeling en uitgebreid persoonlijk advies zodat gasten nog beter kunnen slagen. En nu ze een nieuwe eigen horecagelegenheid hebben, ja inderdaad heerlijk aan het water, is het plaatje compleet. Ik heb bewondering voor ondernemers die het lef hebben om te investeren. Die met een team van enthousiaste medewerkers hun gasten perfect willen helpen. Zij maken de lokale economie sterker en gezonder. En dat is precies wat winkelgebieden nu hard nodig hebben.

Harry Bijl is innovatie- en inspiratieman bij brancheorganisatie INretail. Hij is altijd op zoek naar inspiratie en manieren om dit te delen. ‘Let’s rebel, share vibes & create the future’, is zijn motto.