27/08/2020 | Leestijd 4 minuten

‘Ik ben geen verkoper, maar een mooimaker’

Het zal je maar gebeuren: Rita werd ooit 'gescout' door de eigenaresse van MAGGY'S. "Op dat moment was ik helemaal niet op zoek naar een nieuwe baan, maar het gesprek was zó leuk. Ik voelde meteen een klik en dacht: dit past bij mij! Dat is inmiddels 12,5 jaar geleden.”

‘Ik ben geen verkoper, maar een mooimaker’

Al van kinds af aan is Rita van de Groep - van Kasteel dol op mode. 35 jaar geleden besloot zij om van haar passie haar vak te maken. Rita: “Als tiener koos ik voor een mode-opleiding aan de Mitex. Met mijn diploma op zak solliciteerde ik bij een boetiek, waar ik zelf trouw klant was.  En zo begon mijn loopbaan in de mode. In de modezaak waar ik hiervoor werkte, werd ik ‘gescout’ door de eigenaresse van Maggy’s. Maggy belde mij op en zei: ‘Ik heb plannen voor een grote nieuwe winkel en jij past daar perfect in!’ Op dat moment was ik helemaal niet op zoek naar een nieuwe baan, maar het gesprek was zó leuk. Ik voelde meteen een klik en dacht: dit past bij mij! Dat is inmiddels 12,5 jaar geleden!”

“Bij één op één advies stralen mensen van oor tot oor. Dat geeft mij, zelfs na 35 jaar, nog ongelofelijk veel voldoening!”

Persoonlijke touch

Maggy’s staat bekend om haar persoonlijke touch, vertelt Rita: “Wil de klant zich goed voelen, dan komt zij naar Maggy’s. Voor een nieuwe outfit of gewoon een kopje koffie. Dat spreek mij ontzettend aan. Natuurlijk houd ik van de verkoop en het mooi maken van mensen, maar dat persoonlijke aspect, dat zorgt ervoor dat ik hier al zo lang met heel veel plezier werk.” 

Mooimakers

Bij Maggy’s werken geen ‘verkopers’, maar ‘mooimakers’, vertelt Rita: “Vorige week nog had ik een klant met een klein budget. Na mijn advies stapte zij met één shirtje dolblij de winkel uit, alsof ze een hele nieuwe garderobe had aangeschaft. Kijk, daar doe ik het voor. Niet voor de grote verkoop, maar voor dit soort momenten. Voor het mooi maken van mensen, van binnen en van buiten.”

Minder rekken, meer ruimte

Dat ‘warme welkom’ combineert Rita in tijden van corona met extra veiligheid en hygiëne: “Mijn collega’s en ik werken erg hygiënisch. Na ieder bezoek, reinigen wij de paskamers en poetsen we de balie. Daarbij blijft de middelste paskamer gesloten en is de opzet in de winkel royaler: minder rekken, dus meer ruimte. Adviseren doen we nog steeds, maar dan net even anders. We spiegelen en houden afstand. Zo houden we het veilig voor iedereen.”

Passie voor het vak

Zelfs na een retailcarrière van 35 jaar, is Rita nog niet uitgeleerd: “Jezelf blijven ontwikkelen, heeft met een passie voor je vak te maken. Sta je stil, dan blijf je slechts een ‘verkoper’, terwijl je zo veel meer kunt zijn. Een ‘mooimaker’ bijvoorbeeld! Daarom volg ik trainingen en blijf ik bij. Onlangs volgde ik, samen met mijn collega’s, een masterclass ‘Happiness’ en leerde ik van een coach. Daarnaast doe ik veel inspiratie op in de winkel. Bij een nieuwe collectie volgen mijn collega’s en ik collectietrainingen. Op zo’n avond lopen we met het team de hele winkel door. We maken sets, sparren en leren van elkaar. Dat verveelt toch nooit? “

Stralende mensen

Naast workshops, collectietrainingen en coaching heeft Rita ook een toekomstdroom: “Ik wil nog véél meer leren over persoonlijke styling. Bij één op één advies stralen mensen van oor tot oor. Dat geeft mij, zelfs na 35 jaar, nog ongelofelijk veel voldoening!”

Meer weten?

Wil je weten hoe je op een veilige manier advies kunt geven? Nelleke Mulder, imagostylist, geeft gouden tips in een reeks inspirerende video's. Aan bod komen o.a. de eerste indruk, kleuradvies, kledingadvies en meer. En dat alles op anderhalve meter.

Meer info