03/03/2019 | Leestijd 3 minuten

Hup, sportschool uit en wandelen!

Wat is dé ideale sport voor je lijf, leden en geest? De troef tegen stress? Crossfit? Kickboksen? Misschien. Maar niet per sé. Met wandelen kom je ook heel ver. De methode voor een gezond leven ligt in dit geval letterlijk op straat. Of in het bos, nog beter.

Hup, sportschool uit en wandelen!

Konden we onszelf jarenlang niet onder onze vrienden vertonen zonder op te scheppen over Zumba-sessies, trillende platen en pilates-klasjes, tegenwoordig gaan we back to basics als het aankomt op de uitgelezen bewegingsvorm. Wandelen is in trek.

Terug naar ‘echt’

Een wandelingetje maken iets voor dames en heren op leeftijd? Helemaal niet. Kuieren, slenteren, flaneren of ‘hiken’ is juist een trend onder de jongeren. Dat komt doordat deze doelgroep het zwaarst onderhevig is aan burn-out-achtige klachten die zijn gerelateerd aan te weinig beweging, te weinig tijd in de buitenlucht en te veel informatieprikkels. In deze oververzadigde digitale wereld ontstaat naar verluidt weer behoefte aan dingen die ‘echt’ en ‘natuurlijk’ zijn. En dus trekt de jeugd weer ouderwets het bos in voor een gezonde pas in de buitenlucht.

Van Japan naar Duitsland naar Nederland

De wandeltrend is overgewaaid uit Japan. Het recente onderzoek van de beroemde Japanse wetenschapper Yoshifumi Miyazaki wees uit dat een dagelijks blokje om de lichaamsfuncties verbetert, het immuunsysteem versterkt en het stressniveau verlaagt. En zo werd het wandelen een trend bij de jeugd van Japan, waarna het is opgepikt aan de andere kant van de wereld. De Duitse jongeren hebben de frisse boswandeling inmiddels omgedoopt tot ‘waldbaden’. En ook in Nederland neemt de belangstelling voor wandelen in de natuur toe.

30 minuten brisk walking per dag

Ook onze ‘eigen’ hersenprofessor, neurowetenschapper Erik Scherder, doet een duit in het zakje. Je hebt hem misschien weleens gezien bij De Wereld Draait Door met zijn enthousiaste aanmoediging om dagelijks 30 minuten te doen aan ‘brisk walken’. Dat is wandelen, maar dan op een iets verhoogd tempo, hetgeen diabetes en hart- en vaatziektes zou tegengaan en de hersenfuncties bevordert.  

4 april: Wandel naar je Werkdag

Zorgverzekeraar VGZ speelt in op de wandeltrend en brengt ‘mindful walking’ onder de aandacht. Dat is rustig wandelen met alle aandacht voor de buitenwereld. Zonder muziek, zonder smartphone, maar met aandacht. Ben je enthousiast? Doe dan mee aan de Wandel naar je Werkdag! Op deze dag proberen deelnemers om de route naar hun werkplek te lopen. Woon je te ver weg? Stap dan bijvoorbeeld een paar bus- of treinhaltes eerder uit en loop de rest. Of parkeer je auto verder weg en wandel het laatste deel.

Meer informatie vind je op de website van wandelnet.