25/04/2019 | Leestijd 4 minuten

Hordes mensen voor de etalage

Ze schopte het tot manager bij Esprit, maar kon niet wachten om weer ‘de vloer op te gaan’. Dus nu is Suzanne Bresser-Brakenhoff behalve retailmanager van Steppin’ Out ook weer regelmatig de ‘gastvrouw’. “Ik vind het heel fijn om af en toe mijn jas uit te gooien en mee te draaien. Ik ben een echte vakidioot!” 

Hordes mensen voor de etalage

"Ik ben een echte vakidioot!" 

Allemaal naar de hotelschool 

“Ik heb altijd gedacht dat ik de directeur van een groot bedrijf zoals Esprit zou worden, haha”, vertelt Suzanne. “In ieder geval sinds ik in deze branche ben begonnen. Ik heb de mbo-hotelschool in Wageningen afgerond. En daar heb ik nog steeds profijt van, het heeft me zoveel bijgebracht. Vooral op het gebied van service en presentatie… Ik zeg dan ook weleens: ‘Iedereen zou een jaartje hotelschool moeten doen.’” 

Familiegevoel 

Suzanne sloeg de weg in van restaurantmanager, maar de lange avonden gingen haar tegenstaan. Dus wat doe je dan, als je gastvrij en sociaal bent aangelegd, maar liever wat gangbaardere werktijden hanteert? “Precies, je stapt over naar de retail”, vertelt Suzanne. Ze begon als assistent-manager bij Promiss, werkte daarna in het Arnhemse filiaal van Esprit en promoveerde tot storemanager. “Maar ik miste een bepaald familiair gevoel, dat je bij een kleinschaligere organisatie al sneller hebt. Toen ik te horen kreeg dat er een plek was bij Steppin’ Out in Oosterbeek, bood ik mezelf aan. Maar wel op voorwaarde dat ik af en toe weer die ‘feeling’ van de winkelvloer mocht ervaren. Ik zou nooit 24/7 op kantoor willen zitten.”  

Retailmanager

In de functie van retailmanager fungeert Suzanne als schakel tussen hoofdkantoor en de winkel. “Dat is behoorlijk druk, maar ik houd van uitdagingen. Het is een prachtig leerproces. Ik stuur twaalf winkels aan. Maar ik zie mezelf niet als leidinggevende. Eerder als een coach. Ik doe niets liever dan een sterk team bouwen, waarbij je het beste uit iedereen kunt halen. De ene persoon is weer heel goed in roosters maken, de ander weer in het stylen van de winkel, enzovoorts… En ik vind het ook heel fijn om af en toe mijn jas uit te gooien en mee te draaien. Ik ben een echte vakidioot!” 

Bloemenregen 

Naar verluidt heeft Suzanne ooit een etalage gemaakt die zo mooi was, dat de omzet ineens groeide. “Haha, dat klopt, maar dat deed ik niet in mijn eentje, hoor. We hebben in Oosterbeek een prachtige etalage van zes bij zes meter. Dus dat helpt wel. Zo kwamen we op het idee om een regen van bloemen naar beneden te laten vallen. Dat had zoveel stopkracht, dat er zelfs een file van mensen ontstond. Ik kijk ook graag naar etalages van bijvoorbeeld Harrod’s in Londen of Saks Fifth Avenue in New York. Shoppen met mij is vreselijk, ik ben alleen maar inspiratie aan het opdoen, haha.”  

Tip 

Tip van Suzanne: “Houd je doel voor ogen en bepaal wat je wilt. Vraag je jezelf continu af waar je jezelf over vijf jaar ziet. En probeer altijd de beste te zijn in wat je doet. Maak je een etalage? Maak dan de mooiste. En heb je een functioneringsgesprek met je medewerker? Voer dan het beste functioneringsgesprek ter wereld.”  

Gerelateerd nieuws
Aanmelden nieuwsbrief  sign up for newsletter