13/10/2022 | Leestijd 3 minuten

Hoeveel beweging heb je nou écht nodig per dag?

“Je moet genoeg bewegen!”, krijgen we altijd te horen. Maar wat is ‘genoeg’? Een half uurtje per dag? Of toch 10.000 stappen – zoals die ene Japanse onderzoeker ooit beweerde? En als je een staand beroep uitoefent – zoals in de detailhandel – scheelt dat toch ook weer? Of moet je dan nog steeds naar de sportschool? SamenGezond zocht het voor je uit…   

Hoeveel beweging heb je nou écht nodig per dag?

Waarom moet je bewegen?

Goed nieuws voor iedereen met een actieve baan, bijvoorbeeld in de retail: terwijl jij werkt aan je inkomen, werk je automatisch ook aan je gezondheid. Want zo’n beroep heeft allerlei gezondheidsvoordelen ten opzichte van een zittend beroep: zoals een verlaagd risico op hart- en vaatziekten en bovendien minder kans op problemen met de bloeddruk en cholesterol. Bewegen kan beschermen tegen dementie en botbreuken en levensbedreigende ziektes helpen voorkomen.   

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen

Idealiter bewegen we dertig minuten matig tot intensief per dag, minstens vijf keer per week. Tenminste, volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, die in 2017 werd vastgesteld door een aantal universiteiten en gezondheidsinstituten. Een halfuur op hoog tempo wandelen, of een flink stuk doorfietsen. En dat meer dan vijf keer per week. Niet slenteren, dus.

Hartslag omhoog

Een halfuurtje per dag, dus. Klinkt haalbaar, toch? In de werkelijkheid ligt het iets genuanceerder. De behoefte aan beweging blijkt per persoon te verschillen. Want als jij een half uurtje per dag gaat wandelen in het park, maar de rest van de dag stil achter een bureau blijft zitten, is dat nog steeds niet de leidraad voor een gezonde levensstijl. Probeer elk uur op te staan en ergens heen te lopen. Het belangrijkste is dat je de hele dag een beetje in beweging blijft. Of koop een stappenteller.

Conditie

Volgens een andere theorie, namelijk de Fitnorm, is dat half uurtje beweging lang niet genoeg. We zouden ook nog drie keer per week zwaar intensief moeten trainen, minstens twintig minuten per keer. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen of cardio op de crosstrainer. Of dat werkelijk zo is, weten we niet zeker. Wetenschappers doen continu onderzoek naar mensen en beweging, en daaruit komt regelmatig naar voren dat elk mens weer andere behoeften heeft.

Tip: koop een stappenteller. Je zult zien dat je automatisch gaat wandelen naar de supermarkt en kunt precies zien hoe actief je op een dag bent geweest.

Meer weten?

Wil je meer tips om gezond, gelukkig en vitaal te blijven? Kijk dan vooral eens op de website van SamenGezond.

Meer info