21/11/2017 | Leestijd 3 minuten

Hoe fit ben jij?

Wie in een winkel werkt, is vaak de hele dag in de weer. Maar haal je dan ook de fitnorm? En wat moet je daar precies voor doen?

Hoe fit ben jij?

Wie in een winkel werkt, is vaak de hele dag in de weer. Maar haal je dan ook de fitnorm? En wat moet je daar precies voor doen?

De fitnorm is gericht op fysieke fitheid, waaronder je spierkracht en uithoudingsvermogen. Door je minimaal aan deze beweegrichtlijnen te houden, blijf je vitaal en gezond. De fitnorm zorgt er ook voor dat je de dingen die je graag doet ook kan blijven doen. Zoals gezegd is de fitnorm een minimumnorm, als je meer of nog intensiever beweegt, dan ga je nog meer voordelen van een goede gezondheid gaan ervaren.

De fitnorm is voor iedereen hetzelfde: Je moet hiervoor tenminste 3 keer per week 20 minuten lang met een hoge intensiteit bewegen.

Wat is bewegen op een hoge intensiteit?

Bewegen en sporten kan op verschillende niveaus (licht, matig & hoog)

  • Lichte intensiteit: hier is geen sprake van een versnelde ademhaling- en hartslag. Denk hierbij aan yoga, afwassen, winkelen etc
  • Matige intensiteit: hier is sprake van een versnelde ademhaling en hartslag, maar in mindere mate (niet transpireren). Denk hierbij aan fietsen, wandelen, schoonmaken
  • Hoge intensiteit (voor de fitnorm): hier is sprake van bewegen of sporten met een versnelde ademhaling- en hartslag, waarbij je ook flink gaat transpireren! De meeste sporten voldoen hieraan (voetbal, hockey, hardlopen etc.)

Bij een licht/matige intensiteit lukt het je vaak nog prima om een praatje met iemand te maken, terwijl op een hoge intensiteit dat veel lastiger is. Je beweegt dusdanig hard dat je eerst weer op adem moet komen wil je een gesprek kunnen voeren.

Hoe fit is Nederland?

In 2016 voldeed van de Nederlanders van 12 jaar en ouder slechts 23% aan de fitnorm. Behoor jij tot de groep die wat meer zou moeten bewegen? Alle kleine beetjes helpen, dus neem de trap, pak de fiets of maak een wandeling. Beweeg alsof je leven er vanaf hangt, want dat is ook zo!


Robin Spies, adviseur bij brancheorganisatie INretail, volgt de opleiding tot Vitaloog en deelt graag zijn opgedane kennis.