02/09/2020 | Leestijd 3 minuten

Helpt sporten tegen stress?

Bewegen is goed voor je. Maar wat als je stijf staat van de stress? Is sporten dan ook nog aan te bevelen. Goed nieuws voor wie niet stil wil zitten: het is de manier waarop je met stress omgaat of het een probleem is, of juist een kracht. 

Helpt sporten tegen stress?

Acute stress  

Kijk je naar topsporters dan zie je dat die voor een wedstrijd vaak onder grote druk staan. Deze stress is voor hen meestal helemaal geen probleem. Integendeel, ze halen er zelfs energie uit. De lichamelijke stressrespons - door een stoot adrenaline gaan hartslag, ademhaling en bloeddruk omhoog en de spieren spannen zich aan – kan je in feite reuzesterk maken. 

Een beetje stress is oké 

Ook voor jou is het geen probleem als je wat spanning ervaart zodra je voor een sportieve uitdaging staat. Je traint hiermee namelijk die stressrespons. Na een kort moment van een verhoogde hartslag, moet het lichaam terugkeren naar de uitgangstoestand. Zo word je weerbaar en dus relaxter. Simpelweg gezegd: lichamelijke beweging en sport beschermt tegen chronische stress. 

Ontspanning 

Dat geldt voor alle vormen van beweging: van hardlopen en wandelen tot zwemmen, fietsen en tennissen. Yoga mag dan de reputatie hebben te ontspannen, maar dat geldt voor andere vormen van sport. Wel, is het wel goed om bij elke sport die je doet met enige regelmaat de intensiteit op te voeren, zodat je hartslag flink omhoog gaat. Een enkele minuut is al genoeg. 

Burn-out 

Wanneer wordt stress wél een probleem? Als je zo intensief traint dat je lichaam de kans niet krijgt om te herstellen of als je landurige stressklachten hebt. Neem je in die gevallen geen rust, dan maak je steeds extra stresshormoon (cortisol) aan in je bloed en wordt er roofbouw op je lichaam gepleegd. Je lichaam kan dan opgebrand raken, dit kenmerkt zich door langdurige emotionele en fysieke uitputting. Ga in die gevallen matig bewegen, zoals wandelen of fietsen of vraag je huisarts of psychosomatische fysiotherapeut om advies.  

Doe je ding 

Dus: ja. Lichamelijke beweging beschermt tegen stress. Maar wel met drie voorwaarden:  

  1. Beweeg. Beweeg. Beweeg. Vaak!  
  2. Maar doe je ding. Zoek iets wat je volhoudt.    
  3. Zorg dat je na het sporten genoeg herstelt.  

Meer weten?

Wil je meer tips om gezond te bewegen en stress te verminderen? Kijk dan eens op de site van SamenGezond.

Meer info