17/07/2017 | Leestijd 2 minuten

Handig voor op reis: de Europese zorgpas

Ga je naar het buitenland? Dan hebben wij een goede tip voor je: vraag gratis de Europese zorgkaart aan. Met deze kaart word je in het buitenland namelijk snel en zonder vervelende extra kosten geholpen.

Handig voor op reis: de Europese zorgpas

Niet verplicht, wel handig
Het gebruik van de Europese zorgkaart is niet verplicht. Je kunt er ook voor kiezen om als zich in het buitenland iets voordoet, de kosten voor zorg zelf voor te schieten en na terugkeer in Nederland te declareren. Dit geldt ook wanneer een buitenlandse zorgaanbieder de kaart niet accepteert (dit kan onder andere voorkomen bij kleine bedragen). Bij de vaststelling van de vergoeding wordt dan rekening gehouden met de maximum tarieven die gelden in Nederland.

Vraag de kaart nu gratis aan
De Europese zorgkaart is persoonsgebonden. Dat betekent dus dat elk gezinslid apart een kaart moet aanvragen, dat geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar  Je kunt online gemakkelijk en gratis de Europese zorgkaart aanvragen. Je hebt de kaart dan binnen 8 dagen in huis. 

Waarom de Europese zorgkaart aanvragen?

  • Maakt het voorschieten van zorgkosten vaak overbodig
  • Geldig in de meeste Europese landen
  • De kaart is gratis
  • Binnen 8 dagen thuis

Meer weten? Dit zijn de meest gestelde vragen.


Anneke Rens is adviseur Duurzame Inzetbaarheid bij Menzis.  Ze houdt zich daarbij bezig met zaken rond de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers.