31/08/2020 | Leestijd 5 minuten

Goede vakmensen wacht een gouden toekomst

Hippe restaurants, hotels en huizen... Ze zijn pas echt af als ze zijn voorzien van een mooie vloer en sfeervolle raambekleding. Dat vraagt om het werk van echte specialisten. Dit jaar gaan 60 leerlingen aan de slag als woningstoffeerder. Een van de kweekvijvers voor zulke interieurvakmannen én -vrouwen is het Summacollege in Veldhoven. Daar keert vanaf augustus de BBL-opleiding Interieurvakman weer terug. En dat is hard nodig, want er is dringend behoefte aan goede vakmensen! We spreken een leerling, leerbedrijf en de coördinator over de veelzijdige opleiding.  

Goede vakmensen wacht een gouden toekomst

Nirene van Brussel – Consulent Zuid en accountmanager Summacollege 

Nirene: “De leerlingen van de opleiding Interieurvakman zijn de ‘mooimakers’ van het Summacollege. Ze zien direct resultaat van hun werk en begeven zich op het grensvlak tussen de creatieve en technische wereld. De vraag naar deze ambachtslieden is groot. Maar de opleiding was een tijdje uitgedoofd, vanwege de kleine doelgroep. De animo om ‘stoffeerder’ te worden, ligt er niet direct bij een veertienjarige. Maar als hij tijdig wordt geïntroduceerd met de dynamische wereld van de ‘Interieurvakman’, raakt hij al snel nieuwsgierig. Kijk naar Loek, die door een stage bij een woonwinkel ineens wist dat dit zijn beroepsveld zou worden. Al met al kregen we toch een sterke vraag vanuit de branche om ook in de regio Zuid de opleiding Interieurvakman aan te bieden. Dus hebben we de opleiding gereactiveerd. Wel hebben we eerst even het bedrijfsleven aan de tand gevoeld. Welke onderdelen van het lesmateriaal zijn nog relevant? Studenten leren de nieuwste technieken direct toepassen - vier dagen per week in de praktijk en één dag op school. Ook hebben we gekozen voor een carrouselmodel waarbij leerlingen vier momenten per jaar kunnen instromen. Dat stemt de ondernemers tevreden, want die kunnen nu gemakkelijker het hele jaar door een stagiair aannemen. Ik geloof dat je altijd gezamenlijk tot een plan moet komen – onderwijs en bedrijfsleven.” 

Loek van Rensch – gestart bij Colors@Home  

“Met 16 jaar, ben ik de jongste leerling die in augustus 2020 begint aan de opleiding Interieurvakman. Net geslaagd voor mijn vmbo. En ik heb er zin in! Eigenlijk heb ik nooit geweten wat ik nou precies wilde worden. Maar toen ik een via mijn school – de groene onderwijsinstelling CITAVERDE College – een leerstage ging volgen bij interieurbedrijf Wijnhoven in de richting woninginrichting, raakte ik meteen enthousiast. Dit wil ik later ook doen. Van gordijnen ophangen tot het stylen van een interieur, alles beviel me gewoon heel goed. Ik heb niet specifiek één ding waar ik goed in bent of extra veel zin in heb. Eigenlijk sta ik open voor alles van de opleiding Interieurvakman!”  

 

 

 

Bart Leenders – mede-eigenaar leerbedrijf Colors@Home Leenders Interieurspecialist 

“Ja, monteurs zijn moeilijk te vinden. Maar je kunt stilletjes naar de schaarste blijven kijken, een keiharde concurrentiestrijd voeren, óf je onderneemt actie door met collega-bedrijven en onderwijs het gesprek aan te gaan. Dat laatste is meer mijn ding. De mensen achter het Summacollege, beschouw ik als zeer sympathiek, want ze steken hun nek uit voor de branche. Vakmensen zijn het visitekaartje van het interieurbedrijf. Ze moeten sociaalvaardig én technisch geschoold zijn. En een basis hebben, zoals de opleiding Interieurvakman. Ik ben blij dat deze terugkeert in het zuiden. Zo wordt het toegankelijker voor een jong talent uit – bijvoorbeeld – Limburg - om een vakopleiding te volgen. En werk genoeg! Want alleen al in het zuiden snakken talloze woonbedrijven naar jong talent. Als ondernemer zit ik eigenlijk te veel achter mijn computer. Want ambacht heeft nog altijd mijn sentiment.” 

 

Meer weten?

De BBL-opleiding tot interieurvakman- of vrouw kent verschillende richtingen. Je kunt woningstoffeerder, parketteur, keukenmonteur of meubelstoffeerder worden. Je gaat meteen aan de slag, werkt vier dagen en gaat één dag naar school. En, de opleiding biedt 100% baangarantie. Wil je meer weten over de opleiding kijk dan op de website.

Meer info