26/09/2018 | Leestijd 3 minuten

Goed slapen: dat willen we allemaal wel!

Zou jij ook weleens fitter willen opstaan? Een goede nachtrust kan je hele humeur bepalen. En nog meer dan dat. Slapen is heel belangrijk voor je gezondheid. Daarom biedt Menzis SamenGezond online zelfhulp-cursussen waarmee je inzicht krijgt in je (mentale) gezondheid en hulp om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Goed slapen: dat willen we allemaal wel!

Onze slaapkwaliteit heeft directe invloed op onze werkprestaties. Slapen we heel goed en regelmatig, dan levert dat juist veel op: energie, een goed humeur en maximaal presteren. Toch heeft maar liefst 32% van de Nederlanders (35% onder de vrouwen, 29% onder de mannen) problemen met slapen. Goed slapen is onmisbaar om goed te kunnen functioneren. 

Problemen met doorslapen? 

Hoeveel slaap we nodig hebben verschilt per persoon, maar 7 tot 9 is de aanbevolen slaapduur voor volwassenen, vertelt hoogleraar hoogleraar Gerard Kerkhof, gespecialiseer in de 24-uurs ritmiek en slaap . Maar naast slaapduur is ook de slaapkwaliteit van belang. “Voor een goede slaap is de slaapstructuur belangrijk. De opeenvolging van lichte slaap, diepe slaap en REM slaap. Niet iedereen komt aan goede slaap en dat kan bijvoorbeeld komen door te laat naar bed gaan, te kort slapen, te veel alcohol drinken, roken of zwaar tafelen. De oplossing is je gedrag veranderen en meer oog te hebben voor het belang van slaap voor het welzijn.”

Tips om uitgerust op werk te blijven: 

  • Pas je voedingspatroon aan: wist je bijvoorbeeld dat zoete aardappel goed werkt voor jouw slaapritme? Hier vind je nog meer lichte snacks die jou helpen om in te dommelen. 
  • Doe de slaaptest! Een interessante manier om te ontdekken of jij een schone slaper bent en wat je nog kunt verbiteren. Klik hier om de slaaptest te doen.  
  • To snooze or not to snooze? Zorg dat je niet alleen goed slaapt, maar ook goed opstaat. Bijvoorbeeld door jezelf te belonen  of door meteen een slokje water te drinken. Lees hier meer...
  • Probeer niet in slaap te vallen. Klinkt misschien tegenstrijdig, maar als je een boek gaat lezen of serie gaat kijken, is die Klaas Vaak zo aanwezig. Lees hier nog meer tips hoe je geen plafonddienst-piekeraar meer bent. 

Meer weten? Ga naar samengezond.nl voor blogs, cursussen, informatie, tips en meer. 

De Vitaliteitsweek van 24 t/m 28 september, draait om jou als energieke werknemer! Misschien dat je nog wel meer wilt weten over hoe je je vitaal blijft voelen op werk. Bijvoorbeeld hoe je lage rugpijn kunt bestrijden of kunt stoppen met roken? Lees hier meer tips voor een bestaan met meer energie.