23/06/2017 | Leestijd 4 minuten

Gezonde stress kan geen kwaad

Heb jij dat ook? Als je vakantie nadert, lijkt de koek wel op. Je bent moe, je wilt op je werk én thuis nog even alles geregeld hebben, dus nog meer stress! Goed nieuws: van (een beetje) stress ga je beter presteren. 

Gezonde stress kan geen kwaad

Boreout 

“Een beetje stress is echt niet verkeerd, sterker nog gezonde stress is goed voor je prestaties. Dat heb ik vorige week geleerd tijdens de aftrap van de workshop  “Fit in retail”. Te weinig of helemaal geen stress kan zelfs mogelijk leiden tot een boreout; je verveelt je zo dat je er niet meer prettige bij voelt. Deze bijeenkomst was een eerste kennismaking voor ondernemers en hun medewerkers die aan de slag willen met het thema duurzame inzetbaarheid. Als we in de gelukkige positie verkeren dat we gezond zijn dan zullen we straks ouder worden en dat betekent dat we ook langer inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Ik heb gehoord dat de mens die 150 jaar oud zou kunnen worden nu op dit moment al geboren is! Bizar toch?” 

Balans 

“Maar hoe gaan we dat doen? Met veel plezier tot ons zeventigste werken? Misschien denk je nu als je 25 jaar bent 'dat zie ik dan wel, dat duurt nog even'. Maar het is goed om nu al heel bewust en gezond te leven. Eet gezond, beweeg en denk na of je privé en werk in balans zijn. Of je met veel plezier naar je werk gaat is voor een groot deel afhankelijk van jezelf. Heb je voldoende uitdaging of zie je mogelijkheden om te groeien naar een functie met meer verantwoordelijkheden. Maak het bespreekbaar.” 

Workshop 

“Of ervaar je te veel werkdruk? Denk in oplossingen en leg deze voor aan je werkgever. Trek tijdig aan de bel. Kun je wat hulp gebruiken kijk dan eens of het traject “Fit in retail” iets voor jou en je werkgever is. Een vitaloog (zie www.vitalogisch.nl) komt naar je toe. In een persoonlijk gesprek met jou en je werkgever laat de vitaloog aan de hand van deze tool jullie zien wat al goed geregeld is -op het gebied van gezondheid, vakkennis, werk-privé balans en de motivatie van medewerkers- en welke punten beter kunnen. De tool laat vervolgens precies zien wat er gebeurt als je investeert (of niet investeert), welke interventies ingezet kunnen worden, wat deze kunnen opleveren (of kosten) en je ontvangt daarnaast een concreet actieplan. Vervolgens ga je aan de slag in een workshop voor een team van maximaal 12 personen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Dus overleg dit met je werkgever en bekijk de spelregels op onze site www.inretail.nl.

Pak de trap 

“Voor mij heeft de bijeenkomst tot een helder inzicht geleid. Ik ben zelf niet zo van het sporten, maar nu ik 51 ben merk ik daar wel de gevolgen van. Dus heb ik mij voorgenomen daar verandering in aan te brengen. Zo neem ik zo vaak mogelijk de trap, parkeer ik de auto verder weg, voer ik een telefoongesprek staand of lopend en maak ik een wandeling in mijn lunchpauze. In mijn vakantie ga ik elke dag baantjes trekken in het zwembad. Ik kan het iedereen aanraden, je voelt je er een stuk fitter door.” 

Ik wens je heel veel plezier toe deze mooie zomer! 

Suzanna Heuff, Personeelsadviseur INretail