11/07/2018 | Leestijd 4 minuten

Gezond shoppen bij de supermarkt

In de winkel barst het van de verleidingen. Wist je dat ruim 80% van de beslissingen die je maakt als koper in de winkel bepaald? De supermarkt speelt hier op een slinkse wijze op in.

Gezond shoppen bij de supermarkt

Het maken van een boodschappenlijstje kan je helpen, maar zorgt er dus niet voor dat je uiteindelijk met “gezonde” producten thuiskomt.  De supermarkt heeft handige trucs om je tot spontane aankopen te verleiden.

Om te beginnen loop je de supermarkt in en vind je direct vers – en gezonde producten. Als je dit in je boodschappenmand gooit, dan geeft dat een goed gevoel en zal je gaandeweg eerder de neiging krijgen om een ongezonde keuze te maken. Je hebt immers al wat gezonds gekocht, toch?

We lopen verder... In de buitenring bevinden zich de gezondste producten, maar dat wist je al. Dan wist je zeker ook dat de basisproducten zoals vlees, brood en zuivel allemaal ver uit elkaar liggen, zodat je tóch door de hele supermarkt heen moet! Zo kent de supermarkt nog een aantal slimmigheidjes: de duurste producten (met de meeste marge) liggen op ooghoogte, kinderproducten kennen veel kleuren en natuurlijk liggen deze op kinderhoogte, zodat zij het makkelijk kunnen pakken. Ouders geven namelijk snel toe als een kind huilend door het gangpad met een zak snoep in de hand aan het rollen is.   Conclusie: de supermarkt probeert je te verleiden, maar laat je niet misleiden!

De schijf van vijf
Dit is wat je per dag nodig hebt:

1. Groente (>250 gram per dag) en fruit (>200 gram, 2 stuks per dag)
2. Smeer en (bereidings)vetten (65 gram)
3. Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zaden (100 gram)
4. Brood, graanproducten en aardappelen (>200 gram)
5. Dranken (>3 liter water per dag)

Wat kies ik dan?
Als je gezond wilt eten, dan is dit de meest gezonde keuze:

  • Groenten: liefst ingevroren, dan vers, (probeer potjes/blikjes te vermijden).
  • Fruit: Liefst vers, dan ingevroren, (probeer potjes/blikjes te vermijden).
  • Smeer en bereidingsvetten: margarine (als je wilt aankomen), halvarine (bij afvallen), plantaardige oliën (gezondste keus) (vermijd roomboter). In het algemeen geldt: hoe makkelijker het smeert, des te gezonder het is)
  • Vlees (liefst onbewerkt, geen rood vlees, voorkeur biologisch en mager)

Etiketten lezen:

  1. Ingrediënten worden vermeld in volgorde van afnemende hoeveelheid.  Het eerstgenoemde komt het meest voor. (Bij meer dan 5 ingrediënten moet je opletten)
  2. Kleur, vorm of hoe mooi de verpakking er uit ziet, zegt niets over hoe gezond het product is. Lees daarom ook de uitingen niet: Bv. Zonder toegevoegde suikers, klinkt mooi maar een product met natuurlijke suikers bevat vaak veel vruchtensuiker uit geconcentreerd sap en dit is echt niet gezonder!
  3. Vermijd E- nummers (zijn toevoegingen die je normaal niet zou eten), vermijd zoveel mogelijk glucose, fructose, dextrose, siroop, diksap, kandij, karamel, lactose, sacharose en maltose (dit zijn andere benamingen voor suiker), vermijd aspartaam en andere smaakmakers. Vermijd lightproducten, en vermijd natrium/zout.

*TIP: Om het je makkelijk(er) te maken goede keuzes te maken heeft het voedingscentrum de kies ik gezond app – gelanceerd.