15/09/2021 | Leestijd 2 minuten

Geen anderhalve meter meer, en geen maximum aantal klanten in winkels

Op dinsdag 14 september was er weer een persconferentie over het coronavirus. Er is aangekondigd dat de anderhalve meter regel per zaterdag 25 september niet meer van toepassing is. Daarmee vervalt ook het maximum van 1 klant per 5 vierkante meter in een winkel. Dit is een belangrijke verdere stap naar écht terug naar normaal.  

Geen anderhalve meter meer, en geen maximum aantal klanten in winkels

Coronamaatregelen kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Kijk altijd voor het laatste coronanieuws en actuele maatregelen voor de detailhandel op de coronanieuwspagina van Werk in de winkel en op de site van de Rijksoverheid.

Tegelijkertijd blijven andere maatregelen wel gelden en zal per 25 september een coronacheck gedaan moeten worden in horecagelegenheden. Dus ook bij horeca in de retail. Klanten moeten dan bij het betreden van de horeca een coronatoegangsbewijs laten zien of een recente negatieve test (van maximaal 24 uur oud) kunnen tonen. Hiervoor zijn diverse hulpmiddelen. Voor het scannen van de coronatoegangsbewijzen kun je bijvoorbeeld de gratis app Scanner voor CoronaCheck van de overheid gebruiken. Het toepassen van de coronacheck of het controleren van een negatieve test bij de horeca vraagt om een flinke inzet van de retailers. Brancheorganisatie INretail komt binnenkort met concrete tips en adviezen hoe je dit zo handig mogelijk kunt doen. 
 
De brancheorganisatie adviseert om andere maatregelen dan de anderhalve meter, zoals spatschermen, desinfectiemiddel bij de ingang en ‘bij voorkeur pinbetaling’ voorlopig te handhaven. Door hygiënemaatregelen in stand te houden zorg je voor een veilige omgeving voor je klanten en medewerkers. Vloerstickers, bewegwijzering en andere maatregelen om de anderhalve meter afstand te waarborgen zijn niet langer verplicht.