19/07/2021 | Leestijd 4 minuten

Emma: “Mijn carrièreswitch van winkelvloer naar hoofdkantoor was best even wennen!”

Emma Koers (29) werkt 13,5 jaar bij A.S. Watson, het internationale bedrijf achter een aantal grote drogisterij- en beautyketens. Bij Kruidvat klom ze op van verkoopster tot filiaalmanager. Daar kon ze niet hogerop, maar ze wilde wel door. Dus zette ze de spannende stap van winkelvloer naar hoofdkantoor en is nu inkoopassistent. Haar toekomstdroom staat al vast: doorgroeien en zelf inkoper worden.

Emma: “Mijn carrièreswitch van winkelvloer naar hoofdkantoor was best even wennen!”

Toen Emma 15 jaar was, begon ze bij Kruidvat als vakkenvuller. Later ging ze aan de slag als verkoopster én filiaalmanager. “Ik heb altijd met heel veel plezier in de winkel gestaan, maar op een gegeven moment wilde ik wat anders. Als filiaalmanager zat ik aan mijn ‘top’. Ik kon niet hogerop, maar wilde wel doorleren. Daarom maakte ik een bewuste overstap naar het hoofdkantoor. Ik solliciteerde op de functie van assistent inkoopster en kreeg de baan!"

Ik kon niet hogerop, maar wilde wel doorleren.

Van winkel naar kantoor: een wereld van verschil

Op het hoofdkantoor ondersteunt Emma de inkoop voor de groep ‘fashion textiles’. Dat doet zij op de afdeling General Merchandise, waar o.a. de inkoop van de dames- en herenmode, kinderkleding en pyjama’s onder valt. De carrièreswitch, van winkelvloer naar hoofdkantoor, was in het begin best wel even wennen, vertelt Emma. Ik dacht; een baan op het hoofdkantoor, dat zal wel een beetje hetzelfde zijn als mijn baan op de winkelvloer. Nou, het bleek een wereld van verschil! Als filiaalmanager was ik de leidinggevende van het team, maar op kantoor begon ik weer onderaan. Dat had ik wel een beetje onderschat. De functies, maar ook de werkomgeving, bleken totaal verschillend. In het begin erg wennen, maar uiteindelijk superleuk.” 

Kennis bijspijkeren bij Detex

In de winkel was Emma bezig met de verkoop, op kantoor met de inkoop van producten. Op de winkelvloer was ze verantwoordelijk voor één winkel en op kantoor voor álle winkels. Emma: “Die nieuwe verantwoordelijkheid, vond ik wel even een dingetje. Om me daar goed op voor te bereiden, kreeg ik van mijn werkgever een opleiding. Bij Detex leerde ik alles over textiel en waren. En dat is fijn, want daardoor weet ik nu precies welke kwaliteit we inkopen. Dat maakt me een stuk zelfverzekerder.”

Van Calvin Klein naar Kruidvat

Op kantoor geniet Emma van de afwisseling, haar collega’s en het speuren naar nieuwe fashionartikelen. “Het allerleukste aan mijn werk vind ik het spotten van printjes, kleuren en modellen, als inspiratie voor onze nieuwe collecties. Die inspiratie doe ik op in het buitenland, bij leveranciers, modieuze winkels én catwalkshows. Neem bijvoorbeeld de show van Calvin Klein: hoe vertaal ik die haute couture naar betaalbare mode, zodat het beschikbaar wordt voor iedereen, met elke portemonnee?”

De droom: eindverantwoording als inkoper

Emma’s toekomstdroom? Dat is inkoper worden. “Dat is best ambitieus, maar ik heb er nu al zin in! Op dit moment heb ik gelukkig een hele fijne inkoopster boven mij. Zij laat mij best wel vrij in mijn eigen keuzes. Daarnaast mag ik zo nu en dan wat taken van haar overnemen. Dat maakt mijn baan, voor nu, nog uitdagend genoeg. Maar uiteindelijk lijkt het me nóg leuker om zelf die eindverantwoording te hebben. Hoe ik daar kom? Met een hbo-opleiding. Die staat nog op mijn wensenlijstje.” 

Meer weten?

Detex biedt verschillende opleidingen en trainingen gericht op de retail mode. Kijk op de site van Detex voor de mogelijkheden.

Meer info