10/12/2021 | Leestijd 3 minuten

Eindejaarsgesprek? Gun jezelf een coach!

Nu het jaar er bijna op zit, breekt het – vaste - moment aan om de balans op te maken als het om jouw functioneren gaat. Dan worden de eindejaars- of beoordelingsgesprekken ingepland om met je leidinggevende te praten over je prestaties van het afgelopen jaar. Soms hangt er veel van af, zoals een promotie of salaris. Hoe bereid jij je voor op zo’n gesprek? En wat als je een negatieve beoordeling krijgt? Kun je wel wat advies gebruiken jezelf verder te ontwikkelen? Praat dan eens met een onafhankelijke coach van Jouw talent in de winkel.

Eindejaarsgesprek? Gun jezelf een coach!

Hoe bereid ik een beoordelingsgesprek voor? 

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij beoordelingsgesprekken. Bedenk voor jezelf wat er afgelopen jaar goed ging en wat minder. Veel werkgevers waarderen het als je jezelf en je prestaties objectief kunt beoordelen. Geef bijvoorbeeld alvast antwoord op deze vragen:

  • Wat heb je het afgelopen jaar allemaal gedaan?
  • Wat ging er goed?
  • Heb je een bijzondere prestatie geleverd?
  • Waren er uitzonderlijke omstandigheden?
  • Gingen er dingen fout? En zo ja, wat heb je ervan geleerd? 

Helder beeld

Heb je een baan op kantoor en door corona veel thuisgewerkt? Dan is de kans groot dat je leidinggevende minder zicht heeft op jouw werk en prestaties. Zorg dus dat je daar een helder beeld van schetst tijdens je beoordelingsgesprek. Leg duidelijk uit wat je allemaal hebt gedaan, wat er goed ging en wat beter kan. Ga er niet zomaar van uit dat je leidinggevende dit al weet.

Wat zijn de gevolgen van mijn beoordeling?

Er kunnen soms belangrijke besluiten van je beoordelingsgesprek afhangen. Zoals een contractverlenging, salarisverhoging, promotie of een bonus. Maar het gesprek kan ook negatieve consequenties hebben: als je je doelen niet behaalt of niet goed presteert, loop je misschien bonussen mis of kan je baan zelfs in gevaar komen.

Wat gebeurt er als ik een slechte beoordeling krijg?

Het kan zijn dat je een keer een slechte beoordeling krijgt, of een minder goede beoordeling dan verwacht. Dat hoeft geen probleem te zijn als je met je leidinggevende een manier bedenkt om het komende jaar beter te presteren. Belangrijk is dat je er met elkaar over praat. Vind je werkgever dat je disfunctioneert? Dan moet hij jou de gelegenheid geven om te verbeteren. Dit heet een verbetertraject. Jullie maken afspraken over wat je precies anders moet doen, hoe lang je de tijd krijgt en wat voor begeleiding je krijgt. Deze afspraken leggen jullie vast in een verbeterplan. Hierin staan vaak ook tussentijdse evaluaties vastgelegd. Vind je werkgever dat je (nog) niet voldoende functioneert? Dan kunnen jullie afspraken maken om dit samen te verbeteren. 

Meer weten?

Ben je toe aan nieuwe inzichten? Of benieuwd naar wat nu écht je sterke- en verbeterpunten zijn, en hoe je deze ontwikkelpunten kan verbeteren? Maak dan eens een gratis afspraak met de ervaren en onafhankelijke coaches van Jouw talent in de winkel. Ze sparren graag met je mee. Gun jezelf deze kans!

Meer info