02/05/2022 | Leestijd 2 minuten

Einde aan misleidende 'van-voor'-prijzen vanaf half mei

Er komt een einde aan misleidende 'van-voor'-prijzen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Binnenkort moet de prijs waar korting op komt, de 'van-prijs', de laagste prijs zijn van de afgelopen dertig dagen.

Einde aan misleidende 'van-voor'-prijzen vanaf half mei

Veel consumenten hebben wel eens te maken gehad met valse ‘van-voor’ kortingsacties. Het is een trucje waarbij de verkoper eerst de prijs van een product kort verhoogt, om het vervolgens aan te bieden met een mooie korting - die de prijs precies hetzelfde maakt als in het begin. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat komt met een verbod op die misleidende van-voor prijzen, dat zowel online als in winkels verkopers op het verkeerde been zet. 

Nieuwste maatregel

Volgens de nieuwe, algemene maatregel moet de laagste prijs die in dertig dagen voorafgaand aan een kortingsactie werd gehanteerd de prijs zijn waarover korting wordt berekend.

Er komt wel een uitzondering voor zogeheten 'opeenvolgende prijsverminderingen', bijvoorbeeld voor een kledingstuk waar eerst 20 procent korting en later 50 procent korting op geldt. In dat geval mag de verkoper blijven verwijzen naar de prijs waar de eerste korting op gebaseerd was, waardoor kortingen niet stapelen. Ook komt er een uitzondering voor bederfelijke producten, zoals voedsel.

De aanpassing is een gevolg van een Europees besluit om overal in de EU dezelfde regels te laten gelden. De regeling geldt voor producten, niet voor (digitale) diensten en digitale inhoud en is van toepassing op alle distributiekanalen, dus zowel online als offline.